Izvor: Poznati.info, 26.Feb.2018, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hasan Dudić

Hasan Dudić je bivši srpski bokser, kantautor i folk pevač. Pevanjem se bavi više od 40 godina, a neke od njegovih najpoznatijih pesama su “Ti mi više nisi drug”, “Sad je kasno za novi početak”, “Čaše lomim”, “Došlo vreme izdaje me snaga” i “Crna ženo sa očima plavim”. Pisao je pesme za Šabana Šaulića, Anu Bekutu, Ljubu Aličića, Zlatu Petrović i druge.

Obrazovanje

Hasan je završio osam razreda osnovne škole. Bio je prosečan >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << učenik, a kako je u vreme kad je on išao u školu bilo dosta ponavljača, on je bio jedan od najmanjih u razredu.

Privatni život

Rođen je 21.7.1957. godine u Šapcu. Hasan, njegovi roditelji i dve godine mlađi brat imali su težak život. Njegov otac je bio obućar, a 1969. godine odlazi u Nemačku. Odrastao je u patrijaharhalnoj porodici i kaže da je za njega žena simbol porodice i kuće, a upravo žene su bile njegove muze i motivacija za uspeh ili neuspeh.

Prema njegovim rečima, već sa 12 godina je shvatio da čezne za ženom svog života, a upravo tada mu se dogodila i prva “ozbiljnija” ljubav. Radilo se o nekoliko godina starijoj Ljilji, koja je u blizini mesta gde je on trenirao boks, pohađala večernju školu.

Prva žena s kojom se venčao bila je Zlata Petrović, pevačica s kojom je kasnije dobio sina Mikija. Zlata ih je napustila kad je Miki imao tri meseca, pa je on u početku podizao sina uz pomoć majke i snahe, a kasnije se opet oženio. Međutim, ni taj brak nije trajao zauvek jer se rastao nakon 23 godine.

Posao

Kolege bokseri su ga u maju 1970. godine prijavili na muzički festival Zlatni glas, na kojemu je Hasan odnio pobedu. U to vreme imao je 13 godina i uz boks se počeo baviti i pevanjem. Zarađivao je za život pevajući po šabačkim kafanama.

Iako je volio boks, pevanje je ipak prevagnulo. Primao je pozive od ugostitelja iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, a popularnost mu je naglo rasla. Zarađivao je dovoljno novca da preživi i pomogne majci, a onda je dobio poziv da dođe pevati u “Gradskom podrumu” u Beogradu. Iz “Gradskog podruma” je prešao u hotel “Mihajlovac”, zatim u restoran “Kovač”, a nakon toga je počeo da nastupa u svim eminentnijim restoranima u Beogradu.

Prvu ploču za “Diskos” iz Aleksandrovca” je snimio 1972. godine, kada mu je bilo 15 godina. Drugu ploču snima za “Suzi” iz Zagreba i kod njih je imao jednu od najtiražnijih ploča. U to vreme je tri meseca pevao po Crnoj Gori i nije znao koliko dobro se prodaju njegove ploče. Saznao je to po povratku u Šabac, a tri dana kasnije, odlazi na turneju sa Šabanom.

Tada je počeo ozbiljnije zarađivati i održavati koncerte. Po povratku sa turneje po Sloveniji, Hasan je dobio poziv za vojsku. Čim se vratio s odsluživanja vojnog roka, učestvovao je u “Hit paradi”. Uz njega su tu bili i Lepa Lukić, Šaban Šaulić i Nedeljko Bilkić, a kasnije odlazi na turneju “Hit leta”, gde je nastupao i Toma Zdravković.

Prvi album “Kad vreme učini svoje” je objavio 1981. godine, a nakon toga su usledili albumi “Crna ženo sa očima plavim”, “Sad je kasno za novi početak”, “Ne mogu biti tvoj”, “Ti si mala crvenkapa”, “Hej noći lude”, “Još uvek je sanjam”, “Eto to mi je”, “Što me rodi majko”, “Nije lako biti sam”, “Pukni srce”, “Popijte za moju dušu”, “Zeko, Zeko”, “Ljubav nema pravila” te “I bogati plaču”. Poslednji album, pod nazivom “Lisica”, objavio je 2005. godine.

2015. godine je učestvovao u Pinkovom reality show-u “Farma 3”, a kasnije i u “Parovima”, odakle je izbačen zbog fizičkog sukoba s Jelenom Golubović. Odlučio se na učestvovanje u tim emisijama kako bi vratio kockarske dugove sina Mikija.

Najveća postignuća

Iza Hasana je oko 20 objavljenih kompilacija i albuma. Osim za pesmu, bio je talentovan i za boks. Okušao se u profi vodama i borio se protiv Labudovića, Šaćirevića i Mirka Puzovića, a u nekoliko navrata je bio prvak države.

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.