Halid Bešlić ostao bez domovnice

Izvor: Poznati.info, 25.Avg.2013, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Halid Bešlić ostao bez domovnice

U Hrvatskoj mu ne daju državljanstvo, dok su Emiru Hadžihafizbegoviću dali jer je građanin od posebnog interesa

Ovde neće biti Halidovog imena

Narodnjaci im nisu zanimljivi.

Halid Bešlić je u više navrata tražio hrvatsko državljanstvo, ali ga nikada nije dobio. Iako su na slične zahteve drugi umetnici iz Bosne i Hercegovine, na preporuku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, pre ili kasnije dobijali domovnicu, sarajevski folker >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << očigledno nije bio te sreće. Ili bolje reći – nema odgovarajuće zasluge!

Pojedinci su Hrvatima očigledno podobniji, da ne kažemo kulturniji od drugih. Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović je baš ovih dana na Sarajevo film festivalu, u intervjuu koji je dao televiziji Al Džazira, s posebnim ponosom govorio o hrvatskom državljanstvu koje je dobio u proleće.

Njega je Ministarstvo kulture ocenilo kao građanina od posebnog interesa za Hrvatsku, a rešenje mu je potpisao ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić. Takva procedura uobičajena je i za vrhunske sportiste iz inostranstva koji zatraže da postanu punopravni građani Hrvatske, a njima se državljanstvo dodeljuje na preporuku Ministarstva sporta. Iako se mnogo ređe govori o onima koje su preporučili zaduženi za kulturu, trebalo bi pomenuti i da je hiphoper Edo Majka, koji je poznat po upornosti u traženju hrvatskih papira, 2010. godine napokon dobio ono što je želeo.

Ali Halid Bešlić nije. Kako stoje stvari, i neće.

(M. K. V.)

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.