HRVATSKI SUD IZDAO STRAVIČNO SAOPŠTENJE -  Severina HUŠKA javnost i krši OSNOVNA PRAVA DETETA?

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2019, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKI SUD IZDAO STRAVIČNO SAOPŠTENJE - Severina HUŠKA javnost i krši OSNOVNA PRAVA DETETA?

Surovo...

Doneta je odluka da Aleksandar Popović živi kod oca Milana Popovića, umesto kod majke Severine Kojić, zbog čega je nastao pravi haos.

Severina je u intervjuu koji je tim povodom dala rekla "Ne priznajem njihov sud", a sudiju Teu Golub optužila je da nije donela pravednu odluku. Nakon njenih izjava i omalovažavanja suda, oglasili su se upravo iz Opšinskog građanskog suda u Zagrebu.

A post shared by Private (@private_dev1) on >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dec 2, 2019 at 8:20am PST

 - Medijski je prostor korišćen kako bi se obezvredio sudski integritet sudije Golub čak i na ličnoj razini, a kojem je namera očito i vršenje neprimerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njen rad, tako i na rad Županijskog suda koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudija donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem provedenih dokaza uz primenu prava i svog slobodnog sudskog uverenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom deteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja - kaže Opštinski sud i dodaje:

- Kako je za donošenje odluke u porodičnim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija …), a kojim sudija kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka - socijalnih radnika, psihologa i sudskih veštaka. Odluka se donosi na temelju savesne i brižljive ocene svih sprovedenih dokaza, a sudija je ne donosi zato što je neko majka deteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina - stoji u saopštenju Opšinskog građanskog suda u Zagrebu.

Još ističu da "sudija donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili hteli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe deteta i stavljaju svoje lične interese ispred interesa svog deteta" kaže Opštinski sud i dodaje:

- Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korišćenja pravnih lekova. Odluke suda prvog stepena preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Obiteljskog zakona i Konvencije o pravima deteta, iznošenje ličnih podataka deteta, narušavanje detetovog prava na privatnost i detetova prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugerišu da je sud roditelju "oteo" dete ili je dete "dodelio" drugom roditelju -

- Sudovi ne otimaju niti dodeljuju decu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti detetu ili na neki drugi način krši detetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom učestvovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici. Komentarisanje sudskog postupka koji je u toku i u kojem se odlučuje o životu jednog deteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vreme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno da odluči, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada suca, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava deteta je nedopustivo - zaključuje OGS.
Pogledaj vesti o: Severina

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za razliku od njenog raspevanog naroda, Severina je ozbiljnija i odgovornija, a samim tim i tragičnija osoba

Izvor: Luftika.rs, 04.Dec.2019

Bitka za starateljstvo oko maloletnog Aleksandra Popovića, sina pevačice Severine Kojić i biznismena Milana Popovića, već pune dve nedelje ne prestaje da intrigira balkansku javnost. Odluka suda da dete dodeli ocu naišla je na oprečne komentare, a svoj ubedljiv komentar dao je i bosanskohercegovački...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.