Grupa koju vole sve generacije: “Crvena jabuka” slavi 30 godina postojanja!

Izvor: Svet, 15.Sep.2015, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa koju vole sve generacije: “Crvena jabuka” slavi 30 godina postojanja!

Crvena jabuka ove godine proslavlja vredan jubilej, 30 godina postojanja grupe, a obeležava ga velikom turnejom u okviru koje će održati veliki slavljenički koncert u Beogradskom Sava centru 12. novembra.
Crvena jabuka rođena je 1985. u Sarajevu. Od nekoliko predloženih imena, preovladalo je to što je neko na probu doneo jabuku. Pet mladića odlučilo je da svira ljubavne pesme.  U postavi su bili Dražen Ričl, Aljoša Buha, Darko Jelčić, Dražen Žerić i Zlatko >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << Arslanagić.
Jabuka snima i prve demo snimke (Bježi kišo s prozora, Dirlija i Sa tvojih usana) da bi im se trud materializovao na prvom albumu pod nazivom “Crvena jabuka”. Prvi samostalni nastup, Crvena jabuka je zakazala 18.09.1986. na stadionu Kantarevac u Mostaru. Međutim, taj koncert je bio samo zakazan, nikad i održan. Kod Jablanice se dogodila saobraćajna nesreća. Aljoša je odmah podlegao zadobijenim povredama, a Zijo 13 dana nakon njega.
S obzirom da je materijal za drugi album već bio pripremljen, Žera, Zlaja i Cunja odlučili su da snime i drugi album, posvećen Ziji i Aljoši, “Za sve ove godine”. Potom slede albumi “Svijet je lopta šarena”, “Sanjati”, “Tamo gdje ljubav počinje”, “Uzmi me kad hoćeš ti”, “Nekako s proljeća”, “U tvojim očima”
Iza Jabuke su milionski tiraži, milioni pređeninih kilometara i hiljade uspešno odsviranih koncerata na svim kontinentima…

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.