Google internet pretraživač slavi 23. rođendan!

Izvor: Svet plus, 27.Sep.2021, 08:51

Google internet pretraživač slavi 23. rođendan!

Google (Gugl) pretraživač najpoznatiji je i najbolji internet pretraživač na svetu. On danas slavi svoj 23. rođendan. Osnovali su ga Larry Page i Sergey Brin dok su bili na doktorskim studijama na Univerzitetu Stanford.

Zašto je Google najbolji?

Najbolji zato što sa velikom preciznošću prikazuje rezultate pretrage. Ova preciznost je rezultat kombinovanja ključnih reči i popularnosti linkova pri određivanju relevantnosti web stranica koje će biti prikazane >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << u rezultatima pretraživanja. Prikupljanje informacija o web stranicama na Google pretraživaču odvija se po sledećoj proceduri:

1. Google pretraživač pravi kopiju web sajta. Kada ljudi traže informacije preko pretraživača, oni ne pretražuju web, već kopiju weba.

2. Izdvajaju se informacije;

3. Posle toga se kreira indeks (indeksiranje stranica);

4. Indeks se drži na serverima širom sveta.

iliKorisnik interneta pretražuje (ukucava ključnu reč, tj. šalje upit). Određuje se lokacija korisnika Gugla, kao i istorija njegovog ponašanja (ako ima Gugl nalog od pre, recimo Gmail nalog) Upit (ključna reč) upoređuje se sa indeksom. Gugl vraća dokumente koji se podudaraju sa upitom. Vrši se sortiranje, tj. rangiranje dokumenata. Sortirani dokumenti prikazuju se kao rezultati pretraživanja. Dokumenti se prilagođavaju lokaciji korisnika i istoriji pretraživanja. Kako internet pretraživači kreiraju reziltate pretrage? Rezultati pretrage mogu da se razlikuju prema tome da li imate svoj Gugl nalog (to jest, da li ste  ulogovani na Gugl) ili ne. Zato što Gugl uzima u obzir i prethodne Gugl pretrage korisnika interneta, kao  i istoriju pretraživanja.

Google mehanizam bazira se na takozvanom Pauku (Google spajder). Veoma čest izraz danas za Gugl pauk jeste i Gugl robot ili Google bot. Google robot pretražuje svet web sajtova i uzima deo sadržaja web strane na sajtu u svoju bazu.

Prikupljanje podataka zasniva se na velikom broju faktora, kao što su ranking stranice (Page Rank), hiperveze na web stranici (dolazni i odlazni linkovi), sadržaj na stranici, brzina sajta itd. Bilo koji od mnoštva faktora mogu uticati na učestalost popisivanja pojedinačnih sajtova. Ceo ovaj proces naziva se krouling  (crawling).

Posle popisivanja, dokumenta ili fajlova koji su prikupljeni radi bolje pretrage, moraju se složiti po nekim određenim kriterijumima. Slaganje po kriterijumima naziva se indeksiranje (indexing). Poslednja faza jeste analiza linkova – ranking (broj linkova, autoritet sajta, originalnost).

Google popisuje web stranice po unapred određenom algoritmu. Kompjuterski programi određuju koje sajtove će popisivati, koliko često i koliko web stranica će doneti od svakog sajta.

Iako Google robot popisuje na stotine miliona stranica, može da se desi da će neki od web sajtova biti preskočen. Kada Google robot propusti da popiše neki sajt, to je zato što:Web sajt nije dobro povezan preko hiperlink veza sa drugim sajtovima na webu; Sajt je postavljen (krenuo sa radom) nakon najnovijih popisivanja Google-a; Dizajn web sajta otežava Google-u da efikasno popiše sadržaj web sajta (npr. web sajt je izrađen u Flash tehnologiji, Google pretraživač teško popisuje Flash sajtove); Web sajt je u trenutku popisa od strane robota bio privremeno nedostupan ili postoji određena greška na sajtu ili web stranici. Filozofija Google pretrage jeste da se sadržaj na internetu predstavi pošteno i tačno.

Google su osnovali Larry Page i Sergey Brin dok su bili na doktorskim studijama na Univerzitetu Stanford. Zajedno poseduju oko 14% deonica, ali kontrolišu 56% deoničarske glasačke moći kroz tzv. "superglasačke zalihe". Oni su osnovali Google kao privatno preduzeće 4. septembra 1998. Početna javna ponuda je bila 19. augusta 2004. Njihov opis misije od samog početka je bio "da organizuju svetske informacije i naprave ih univerzalno dostupnim i koristivim", a njihov neslužbeni slogan je bio "Don't be evil"

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.