Frederik Banting - 125. godišnjica rođenja slavnog naučnika!

Izvor: Svet plus, 14.Nov.2016, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frederik Banting - 125. godišnjica rođenja slavnog naučnika!

Frederik Banting bio je kanadski naučnik, lekar i dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu. Danas se obeležava 125. godišnjica njegovog rođenja.

Frederik Banting je rođen u gradu Aliston, država Ontario, Kanada. Nakon studija medicine na Univerzitetu u Torontu diplomirao je 1916. godine, služio je u kanadskoj vojsci kao doktor za vreme Prvog svetskog rata. Za svoje zasluge dobio je odlikovanje Vojnog krsta. Nakon rata vraća se u Kanadu i završava za ortopeda. >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << Dok je predavao na univerzitetu, jedne noći, dok je listao medicinske magazine, došao je na ideju kako izolovati sekret gušterače, što je bio odlučujući korak za lečenje dijabetesa. Nakon toga, započeo je svoje istraživanje u Torontu i to na psima. Nekoliko meseci kasnije pokazalo se da je njegova ideja imala smisla. Rad njegove ekipe i njega trajao je dve godine, dok nisu došli do otkrića inzulina. Nekoliko meseci kasnije došlo je do masovne proizvodnje ovog proizvoda i milioni života su spašeni.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.