Festival fotografije: “Vizualizator” od 19. do 26. novembra na više lokacija u Beogradu

Izvor: Scandal.rs, 18.Nov.2015, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival fotografije: “Vizualizator” od 19. do 26. novembra na više lokacija u Beogradu

Treći “Vizualizator” otvoriće 19. novembra u Ustanovi kulture “Parobrod” dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju Edvard Kiting (Edward Keating), koji će se predstaviti kontroverznom izložbom Apart from the light.

Kiting će biti i učesnik tribine “Tabloidna fotografija” koja će u 17 sati biti održana u “Parobrodu”, a istražiće taj fenomen u Srbiji i svetu, kao i uticaj tabloidne fotografije na društvo, informisanje i kulturne obrasce. >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs <<

U fokusu trećeg “Vizualizatora”, koji organizuje Centar za fotografiju, ove godine je dokumentarna fotografija kao žanr umetničke fotografije.

Pod sloganom “Sklopi sliku”, “Vizualizator” će okupiti na tribinama, radionicama i izložbama veliki broj stučnjaka u oblasti fotografije, medija i umetnosti.

Nova izložba Fotomuzeja “Oživljavanje foto-nasleđa” premijerno će biti otvorena 22. novembra (19h) u galeriji Opštine Vračar, u okviru festivala “Vizuelizator”.

Ova izložba autorke Milene Jokanović će, s jedne strane, predstaviti primerke najstarijih fotografskih tehnika iz kolekcije Fotomuzeja, koje su nastajale u drugoj polovini 19. i na samom početku 20. veka i to. S druge strane, u okviru segmenta izložbe nazvanog “Novo starim” posetioci će moći da vide portrete izrađene svim ovim starim tehnikama, a nastale pre samo nekoliko dana.

Na izložbi će biti predstavljeno 15 dagerotipskih portreta nastalih sredinom 19. veka u Zapadnoj Evropi i Severnoj Americi, deset ambrotipija, šest kalotipija i čak 27 metalotipija nastalih u drugoj polovini 19. veka, kao i devet staklenih ploča sa početka 20. veka na kojima će posetioci moći da vide čak i istorijski značajne događaje za Kraljevinu Jugoslaviju.

Drugi segment izložbe predstaviće rezultate nedavno organizovane radionice na kojima je fotograf Miša Keskenović učesnike vratio vek unazad i portretisao ih starom devetnaestovekovnom foto-kamerom, a zatim predstavljao čitav postupak dobijanja prvih fotografija i najstarijih tehnika koji traje i više od jednog sata za samo jednu fotografiju.

Festival “Vizualizator” je pokrenut 2013. godine kao multidisciplinarni, dinamičan festival koji ima za cilj da poveže sektore, institucije i pojedince iz različitih profesija vezanih za fotografiju kako bi se gradio sistem koji omogućava strateški razvoj toj oblasti.

Nastavak na Scandal.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.