Evo zbog čega je dobro da svog muškarca “podelite” sa drugom ženom

Izvor: Svet, 31.Okt.2015, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo zbog čega je dobro da svog muškarca “podelite” sa drugom ženom

Imati više žena san je nekih muškaraca, dok je noćna mora drugih. Naučnici su otkrili da je imati više žena zdravo za celu porodicu.
Nova studija o “mnogoženstvu” (jer se poligamija koristi samo za brak sa više žena), pokazala je da su supruge i njihova deca zdravija u tom odnosu.
Dok zemlje širom sveta zabranjuju brak istovremeno s više od jednom osobom, istraživači sa Univerziteta Dejvis su istražili tu praksu u Tanzaniji. Poredili su domaćice koje žive u “mnogoženstvu” >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << i monogamim brakovima u 56 sela na severu zemlje. Otkriveno je da je “mnogoženstvo” rašireno u određenim etničkim grupama, naročito kod Masaijam, a da domaćice u takvim porodičnim sturkturama imaju bolji pristup hrani i zdraviju decu.
“Ako imate izbor da muškarac ima 180 krava, mnogo zemlje i druge žene, možda je bolje za vas da se udate za njega, nego za muškarca koji nema druge žene, ali ima tri krave i jedan dulum”, rekao je Monik Borgerhof Mulder, vodeći naučnik istraživanja.
Naučnici tvrde da mnogoženstvo može da bude u strateškom interesu žene kada zavisi od muškarca. Ova praksa viđena je i u mnogim drugim zemljama širom sveta, većinom gde je manjak hrane i gde je zdravstveni sistem slab.
Ipak, u studiji se navodi da dobrobiti “mnogoženstva” zavise od lokalnih faktora – u nekim slučajevima može da bude devastirajuća za žene koje takav vid ponašanja smatraju prevarom.
“Problem nije broj partnera. Potrebno je da žene imaju autonomiju i pravo da odlučuju”, zaključio je profesor Mulder.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.