Džem od narandže! Odličan za razne vrste kolača! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 26.Nov.2020, 10:34

Džem od narandže! Odličan za razne vrste kolača! (RECEPT)

Nije lako naći džem od narandže u prodaji, a i zašto biste ga kupovali kada tako jednostavno može da se pripremi... Odličan je za razne vrste kolača ali i za palačinke!

Potrebno:

1600 gr očišćenih narandži (oko 2,5 kg u kori)

200 gr iseckane narandžine korice

1 kg šećera


Priprema:

Pre same pripreme, potrebno je dobro oprati narandže jer su, naravno, prskane. Ja ih pod mlazom tople vode izribam >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << hrapavom stranom sunđera a onda ostavim nekoliko sati u rastvoru sode bikarbone (2 kašike sode na 2 l vode).To možete uraditi u većoj činiji ili sudoperi.

Narandže očistiti i sačuvati kore koje su lepe, bez oštećenja. Sa unutrašnje strane kore pokušajte da skinete belu opnu (bela opna se odstranjuje jer je u njoj gorčina) kako bi narandžasti deo kore bio tanji i onda te korice sitno iseckajte. Potrebno je 200 gr očišćene korice.

Narandže takođe sitno iseckati.

U šerpu staviti iseckane narandže, korice i šećer. Staviti na tihu vatru da se kuva, uz povremeno mešanje. Posle pola sata sve usitniti štapnim mikserom ili vaditi rešatkastom kašikom pa izmiksirati u secku. Nastaviti kuvanje sve dok se pekmez ne zgusne, mešajući da ne zagori.

Ovu količinu voća obično kuvam oko sat i po vremena na tihoj vatri, kako bih dobila gušći pekmez. Ne miksiram voće do kraja jer volim da se u džemu osete i korice i komadići narandže.

Kada je džem gotov, čiste, suve tegle i poklopce staviti u pleh pa u rernu da se zagreju do 100 stepeni. Izvaditi i u vruće tegle sipati vruć džem. Korisno je da na ruke navučete rukavice kako se ne biste opekli.

Napunjene tegle vratiti u rernu, ponovo uključiti da se ugreje na 100 stepeni kako bi se na džemu uhvatila korica, pa ih ostaviti u zatvorenoj rerni da se tu ohlade. Sutradan, dobro zavrnuti poklopce i džem čuvati na hladnom mestu.

Prijatno!

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.