Dodatak jelima za zimske dane! Salata od pasulja kao zimnica!

Izvor: Svet plus, 29.Okt.2019, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodatak jelima za zimske dane! Salata od pasulja kao zimnica!

Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Dobar je izvor belančevina i za razliku od drugih izvora belančevina, pasulj ima malo masti, ne sadrži zasićene masti i holesterol. Dodatak jelima za zimske dane! Salata od pasulja kao zimnica!

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Smernice za zdravu ishranu vlade SAD-a iz 2005. godine preporučuju dnevnu dozu >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << od tri šoljice pasulja nedeljno.

Potrebno:

1,5 kg crvenog pasulja

4 lista lovora

1 kg crvenog luka

2 kg crvene paprike

2 kg paradajza

3 dl ulja

1 glavica belog luka

3-4 feferone

1 veza peršuna

3 kašike šećera

2 kašike soli

1 kašika mlevenog semena korijandera

1 dl jabukovog sirćeta


Priprema:

Pasulj oprati, naliti vodom i ostaviti da stoji preko noći.

Sutradan vodu odliti, doliti novu i kuvati od kad provri 10 minuta. Odliti opet vodu, doliti novu, dodati lovorov list i kuvati dok se ne skuva, a zrna ostaju cela da se ne raspadnu.

Kad se skuva ocediti od tečnosti. Crveni luk iseći na kockice, papriku iseći na kockice.

Paradajz oguliti i iseći. Na ulju malo pržiti crveni luk pa dodati seckanu papriku, paradajz, beli luk protisnut kroz secka, seckani peršun, seckanu feferonu, 2 kašike soli, 3 kašike šećera. Kuvati 30 minuta uz povremeno mešanje. Dodati kuvan ocedjen pasulj, mleveni korijander i jabukovo sirće.

Kuvati još 10 minuta i stavljati u zagrejane sterilisane tegle. Napunjene tegle dobro zatvoriti staviti u zagrejanu rernu na 100 stepeni. Grejati 10 minuta, rernu isključiti i ostaviti tegle u rerni dok se ne ohlade.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.