Đurđevdanski slavski kolač! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 28.Apr.2023, 11:29

Đurđevdanski slavski kolač! (RECEPT)

Bliži se Đurđevdan i domaćice koje slave pre svega razmišljaju o slavskom kolaču i na koji način da ga pripreme. Evo jedne ideje za Đurđevdanski slavski kolač.

Potrebno za slavski kolač:

– 200 ml mlake vode

– 100 ml ulja maslinovog ili suncekrotovog.

– 100 ml mleka

– 2 kašičice šećera

– 1 kašičica soli

– 600-800  g brašna (u zavisnosti od toga koje brašno koristite)
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<
– pola kocke kvasca


Priprema slavskog kolača:

Kvacas izdrobite u maloj činijici i dodajte šećer, viljuškom mutite dok ne postane tečno.

U veću posudu sipajte toplo mleko i vodu, zatim dodajte kvasac, ulje, so...

Polako dodajte brašno i mešajte, kada postane "tvrđe" mesite rukama i dodajte brašno po potrebi.

Ostavite testo da naraste.

Premesite testo, oblikujte ga i spustite u dublju šerpu čije ste dno obložili pek papirom. Ostavite da naraste.

Premažite kolač žumancetom pomešanim sa malo ulja pa poređajte ukrase od belog testa koje ste pre toga pripremili.

Kolač stavite u rernu na 200 stepeni ali ga pokrijte folijom kako ne bi ukrasi potamneli.

Nakon 20 minuta smanjite na 180 stepeni, a nakon toga skinite foliju i smanjite na 100 stepeni još kratko da se peče.

Sve ovo naravno zavisi od vaše rerne, pa sve vreme ipak pazite kolač.

A ako vas zanim kako da napravite bele ukrase za kolač, kliknite OVDE i OVDE.

Napomena: Ne zaboravite da dodate malo osveštane "Svete vode". A kolač nakon pečenja možete premazati sa malo ulja, izbegavajući ukrase.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.