Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije pred Odborom

Izvor: Press, 08.Nov.2012, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije pred Odborom

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije održaće sutra sastanak na kome bi direktorka Agencije Zorana Marković trebalo da pruži argumente u vezi sa postupkom za njeno razrešenje koje je pokrenuo Odbor.

"Odbor je pokrenuo razrešenje direktorke, a ona će na osnovu onoga što joj je odbor naveo kao razlog za pokretanje postupka pružiti ili ne argumentaciju", rekao je Tanjug član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić.

Ukazujući da će nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << tog sastanak odbor doneti konačnu odluku o tome da li će Marković biti razrešena ili ne, on je istakao da ne može ništa unapred da se kaže.

Čupić je naveo da će Odboru trebati vremena da razmotri argumente koje iznese direktorka, kao i da očekuje da konačna odluka bude donešena iduće sedmice.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije pokrenuo je postupak za razrešenje direktorke Zorane Marković zbog sumnje da je narušila ugled Agencije, povredila odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i nesavesno obavlja funkciju.

Kako je direktorki je 23. oktobra uručen zaključak o pokretanju postupka za utvrđivanje da li postoje razlozi za razrešenje, a koji je jednoglasno usvojen na sednici Odbora 16. oktobra.

Čupić je istakao da za tako nešto ima više razloga, ali da je prvi vezan za dodelu stanova koje je direktorka tražila od vlade po Uredbi o dodeli stanova imenovanim, pistavljenim i izabranim licima i zaposlenima u državnim organima, a da to Odbor nije znao.

On je naveo da je ranije ukazivao da je ta uredba štetna, selektivna i opasna i da je treba izmeniti.

"Tražili smo od direktorke da vrati stanove. Nažalost, nemamo saznanja da su vraćeni vladi", rekao je Čupić i dodao da je Odbor poslao vladi da se ta uredba preispita, odnosno da se drugačije formuliše ili potpuno ukine.

Čupić je kao drugi razlog za pokretanje postupka naveo i to što nije raspisan konkurs za zamenika direktora.

"Zamenik direktora je napustio agenciju krajem 2010. godine i do sada nije raspisan konkurs. I to je jedan od razloga za pokretanje postupka, ali najvažnija je dodela stanova", naglasio je Čupić.

On smatra da čitav postupak nije uticao na agenciju i da jedna institucija pokazuje svoj kvalitet kada je u stanju da se obračuna unutar svojih redova.

Čupić je naglasio da niko u agenciji nije nedodirljiv i da članovi odbora mogu da podlegnu procediri razrešenja ako se dokaže da zloupotrbljavaju svoju funkciju, reaguju neprimereno i ugled agenije dovodimo u pitanje.

On je dodao da se na ovaj način pokažuje kvalitet jedne institucije i da je opasno ćutanje zarad mira.

Čupić je naglasio da se na ovaj način pokazuje da je budno oko svih onih koji imaju ozbiljnu nameru da se bore protiv korupcije i da niko neće biti pošteđen.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Zorana Marković sutra pred Odborom

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2012

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije održaće sutra sastanak na kome bi direktorka Agencije Zorana Marković trebalo da pruži argumente u vezi sa postupkom za njeno razrešenje koje je pokrenuo Odbor.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.