Dijeta nije uvek pravo rešenje! Proja i kukuruzno brašno će vam pomoći!

Izvor: Svet plus, 09.Maj.2020, 14:56

Dijeta nije uvek pravo rešenje! Proja i kukuruzno brašno će vam pomoći!

Dijeta i gladovanje nije uvek pravo rešenje, možete jednostavno da malo promenite ishranu i uvedete neku novu hranu. Proja i kukuruzno brašno će vam pomoći! Ovde ćete pored saveta naći i sedam recepata za najbolje proje, kao i korišćenje kukuruznog brašna u svrhu lepote.

Lekovitost kukuruznog brašna se ogleda u tome što jača imuni sistem i podstiče mršavljenje, a takođe kukuruzno brašno je dobro za opšte zdravlje oganizma jer ga čuva od spoljnih uticaja i bakterija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
Istorija kukuruza je veoma interesantna, on se uzgaja poslednjih 3000 godina a prvi su počeli da ga gaje Asteci, o čemu su nađeni dokazi u pećinama. Tek u XV veku dospeo je u Evropu kada s počeli da ga gaje Španci i Portugalci. O tome koliko je dobar za zdravlje al ii kako može da se primeni u kozmetici i u čišćenju lica pročitajte u narednim redovima.

Kukuruzno brašno i zdravlje

Dobra vest za one koji su alergični na gluten, kukuruzno brašno je bezglutenska namirnica zbog čega ga možete konzumirati u svim mogućim oblicima. Obično se koristi kao zamena za pšenično brašno.

Mnogi imaju predrasude kada je ovo brašno u pitanju, ubeđeni su da ovo brašno goji što nikako nije slučaj. Kukuruzno brašno je čak odlično za mršavljenje o čemu će biti reči u nekom od n arednih pasusa. Koliko je ovo brašno zdravo dovoljno govori u prilog to što ono snižava holesterol i visoki krvni pritisak. Odlično je za čišćenje creva takođe, za tvrdu stolicu i za hemoroide. Njegova lekovitost se takođe ogleda u tome što jača imuni sistem i podstiče mršavljenje, a takođe kukuruzno brašno je dobro za opšte zdravlje oganizma jer ga čuva od spoljnih uticaja i bakterija.

 Žalfija je lek za čišćenje jetre, protiv znojenja, čisti krv...

   

Kukuruzno brašno kao lek

Kukuruzno brašno je posebno popularno kao lek za skidanje povišene temperature. Ovaj recept su koristile još naše bake a pokazao se veoma korisnim. Pomešajte sirće i kukuruzno brašno i smesu stavite u čarape i obujte ih. Ovo kao i smesa sa belancetom se pokazala kao dolična za skidanje povišene temperature, pogotovu kod dece.

Kukuruzno brašno samo je jedno u nizu namirnica koje smanjuju povišen holesterol, u kombinaciji sa drugim namirnicama može se napraviti smesa koju čak preporučuju i lekari i koja uopšte nije skupa za pripremanje. Za pravljenje leka za snižavanje povišenog holesterola vam treba 100 grama kukuruznog brašna, 100 grama semenki suncokreta ali očišćenih. Zatim 100 grama kokosovog brašna, toliko sirovog susama i 100 grama lanenog semena. Svi ovi sastojci se pomešaju i svako jutro bi trebalo da uzimate po dve supene kašike ove mešavine sa jogurtom. Za prve rezultate u smanjenu holesterola, ovaj lek treba da se pije najmanje 30 dana. Mešavinu čuvajte u teglici.

Kukuruzno brašno za mršavljenje

Hleb od kukuruznog brašna ili proja ili palenta je možda jedini hleb koji je dobar za mršavljenje. To je zato jer iako sadrži ugljene hidrate, ovo brašno sadrži one dobre i korisne a takođe je i pun vlakana. Vlakna nam uz redovno pražnjenje creva omogućavaju brzo mršavljenje zbog čega hleb i proizvode od ovog brašna možete jesti bez ikakve griže savesti. Nemojte da vas buni to što je u pitanju brašno, ono provereno ne goji.

Koliko kalorija ima kukuruzno brašno

S obzirom da je deo mnogih dijeta, lako možete zaključiti da kukuruzno brašno ima jako malo kalorija. Skoro da možemo reći i da nema kalorija jer u 100 grama ovog brašna, nalazi se 7 grama ugljenih hidrata i čak manje od 1 grama šećera. Nemojte da vas plaše ugljeni hidrati jer oni u ovom brašnu čine dobra vlakna koja su odlična za prirodno pražnjenje creva. Kukuruz od kojeg se dobija ovo brašno čak ima 20 puta više skroba nego što ima šećera što dodatno govori u prilog tezi da ovo brašno ima jako malo kalorija oko 360 na 100 grama.

 Pivo za kosu! Evo kako se pravilno koristi!

Kukuruzno brašno za lice

Maska od kukuruznog brašna za lice je stari provereni recepat koji čini čuda. ovo brašno je dobro za lice zbog hranljivih materija koje u sebi sadrži a najčešće se ovim brašnom vrši piling lica. Postoji bezbroj recepata sa kukuruznim brašnom za koji važi da rešava probleme kako sa bubuljicama tako i sa mitiserima.

   

Piling sa brašnom od kukuruza

Piling za lice od kukuruznog brašna možete da koristite kako za lice tako i za laktove i kolena. Ovaj piling je odličan za otklanjanje nečistoća i odumrlih čestica i bakterija sa kože lica. Kukuruzno brašno možete mešati sa jogurtom ili sa mlekom, u zavisnosti od toga šta trenutno imate u kući. Za piling su vam potrebne dve kašike usitnjenog brašna i 3 kašike mleka ili jogurta. Pre nego što obavite piling koji je dobar i za bubuljice i otklanjanje mitisera, naparite lice ili na lice stavite vruć peškir. Tako se vrši priprema lica.

Napravljenu smesu, lagano utrljavajte na lice i posle je isperite toplom vodom i nanesite hidrantnu kremu.

Ako želite da izvršite piling celog tela a ne samo lica uzmite dve supene kašike kukuruznog brašna i 1 jogurt. Kad dobijete pastu, nanesite je na celu kožu, pre ili posle tuširanja, nije bitno, ako vam smeta miris jogurta koji koža brzo upije, uradite piling pre tuširanja.

Od korisnih maski, bitno je pomenuti i masku sa medom za koju vam je potrebno kašika meda i 2 kašike kukuruznog brašna. Ovoj smesi dodajte 2 kašike toplog mleka i sve umutite.

Smesu nanesite na lice i zatim ga prekrijte vlažnim peškirom. Nakon 15 minuta, isperite masku sa lica

Pored pilinga, sa ovim brašnom možete da napravite i mleko za čišćenje lica koje ćete čuvati u frižideru. Uzmite 4 kašike kukuruznog brašna, 3 decilitra mleka, kašiku ulja od kukuruza i 2 do 3 eterične kapi ruže. Mleko pomešajte sa brašnom i grejte na pari vruće vode. Ostavite da ostoji malo, sat do dva pa posle procedite ovaj napitak i u njega dodajte ulja. Ovo mleko se koristi sedam dana uzastopno.

Kukuruzno brašno za bebe

Kukuruzno brašno je prvo na listi namirnica za bebe kada počnu da uzimaju čvrstu hranu. Čak se mnogim mamama preporučuje da daju bebama kukuruzno brašno zbog hranljivih vrednosti. Zato bebe najčešće krenu sa palentom uz koju možete dodati i neko povrće. S obzirom da u ranom uzrastu nemaju zubiće, bebama će namirnice od ovog brašna biti slične kašicama. Napravite vašoj bebi kačamak i dodajte malo mleka, sigurno će joj se svideti. I nemojte brinuti, ovo brašno će samo pozitivno uticati na zdravlje i razvoj vaše bebe.

RECEPTI ZA PROJE

Proja

Sastojci:

300 g domaćeg kukuruznog brašna,

 300 ml hladne vode,

 kašika soli


Priprema:

Pomešajte brašno i so, lagano sipajte vodu, pa varjačom mesite testo. Smesu sipajte u pleh koji je dobro podmazan mašću i pecite na 220 stepeni oko 25 minuta.

Proja sa sirom

Sastojci:

1 čaša belog brašna

1 čaša kukuruznog brašna

pola čaše ulja

1,5 čaše jogurta

1,5 kafena kašičica soli

200 g sitnog sira

1 jaje

1 prašak za pecivo

Napomena: Koristi se čaša od 2 dcl

Priprema:


Sve sastojke izmešati, na kraju lagano umešati sir i sipati u kalup ili pleh, koji predhodno treba namazati sa malo margarina i posuti brašnom. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

 Tajne lepote kože! Korejke koriste ove trikove! To možete i vi!

 

Proja sa spanaćem

Sastojci:

170 g kukuruznog brašna

120 g griza

150 g belog brašna

1 kesica praška za pecivo

čaša ulja

čaša mleka

čaša jogurta

3 jaja

150 g drobljenog sira

šaka spanaća


Priprema:

Pomešajte brašna, dodajte prašak za pecivo i so. Dodajte ostale sastojke i dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedinje. Sipajte u pleh koji je odložen papirom za pečenje. Pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok proja ne porumeni. Proveriti čačakalicom da li je gotova. Služiti uz jogurt.

Proja sa lukom

Sastojci:

500 g kukuruznog brašna,

150 g praziluka ili 3 veze mladog luka,

4 dl kisele vode,

150 ml ulja,

prašak za pecivo

Priprema:


U kukuruzno brašno pomešano s praškom za pecivo sipajte kiselu vodu i dobro izmešajte. Crni luk sitno isecite, prodinstajte ga na ulju i, kad se malo ohladi, umešajte ga u pripremljenu masu. Testo razlijte u nauljene modlice i pecite na 220 stepeni dvadesetak minuta.

 

Proja sa šunkom

Sastojci:

3 jaja

6 dl jogurta

čaša kukuruznog brašna

čaša pšeničnog brašna

čaša kukuruznog griza

3 kašike svinjske masti

200 g šunke

200 g starog sira

1 prašak za pecivo

so po ukusu


Priprema:

U duboku posudu razbiti jaja, potom dodati otopljenu svinjsku mast i sve izmešati. Dodati jogurt i sjediniti masu. Dodati brašna, na to sipati prašak za pecivo, pa sve sjediniti. Začiniti po ukusu i dodati rendani sir i rendanu salamu. Masu izmešati i sjediniti. U pleh podmazan svinjskom mašću i posut brašnom izručiti u prethodno napravljenu masu. Odozgo možete posuti susamom ili nekim semankama po izboru. Tepsiju sa projom staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni i peći dok sa gornje strane ne postane zlatno-žuta.

Proja sa koprivom

Potrebno je:

200 grama koprive (ili spanaća)

150 grama belog ili sitnog sira

3 jajeta

1 čaša ulja

1 šolja jogurta

po 6 kašika oštrog pšeničnog i kukuruznog brašna

kesica praška za pecivo

so

   


Priprema:

Umutiti žumanca viljuškom, pa im dodati ulje i jogurt, zatim dobro izmešati. Pomešati brašno, prašak za pecivo i so, i dodati smesi sa žumancima i jogurtom. Testo izmešati kašikom ili varjačom, pa dodati sir i koprivu prethodno iseckanu na rezance. Belanca umutiti u čvrst sneg i lagano umešati u testo. Testo za projaru sipati u manji podmazan pleh ili tepsiju i staviti u zagrejanu rernu. Peći na 200 stepeni oko 45 minuta, da projara dobije zlatno smeđu koricu.

Proja se paprikom i prazilukom

Sastojci:

3 kutlače projinog brašna

1 čaša belog ili ražanog brašna

1 čaša biljnog ulja

1 čaša kisele vode

1/2 kesice praška za pecivo ili sode bikarbone

7 kiseih crvenih paprika

1 veći praziluk


Priprema:

U veću posudu stavite kombinaciju projinog sa belim pšeničnim ili ražanim brašnom, dodajte vodu, ulje i prašak za pecivo, pa mešajte dok se ne sjedini. Iseckajte na sitno papriku i praziluk, pa dodajte u testo. Mešajte i dodajte vodu ili brašno po potrebi, dok smesa ne postane glatka. Rernu zagrejte na 250 stepeni. Pleh pouljite ili stavite pek papir, pa sipajte testo. Pecite 10 minuta na 250 stepeni Celzijusa, pa pecite još 20 minuta na 180 stepeni.

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.