Dijate! Hrana koja leči upale, topi kilograme i masne naslage!

Izvor: Svet plus, 12.Jan.2020, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijate! Hrana koja leči upale, topi kilograme i masne naslage!

Dijeta se može ocenjivati po brzini delovanja, ali i o efektima po zdravlje, ekonomičnosti, lakoći pripreme hrane i praćenja nekog režima ishrane... Hrana koja leči upale, topi kilograme i masne naslage! Tri najbolje dijete za 2020. godinu.

Već treću godinu zaredom, mediteranska dijeta je proglašena za najbolju dijetu u Americi, a i u mnogim drugim zemljama na svetu, piše Lepa & Srećna.

Još 2018. godine, ova popularna dijeta je delila počasno prvo mesto sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << čuvenom DASH metodom ishrane koja je ime dobila skraćivanjem reči Dijetalni pristup lečenju hipertenzije (Dietary Approaches to Stop Hypertension). U 2019. godini dospela je na sam tron i zato svi prognoziraju da će vladati jelovnicima zdrave hrane tokom 2020. godine.

I jedna i druga dijeta zasnivaju se na voću, povrću i integralnim žitaricama.

Međutim, i keto dijeta, takođe izuzetno dobro prihvaćena, lepo je prošla u svim godišnjim sumiranjima, ali samo u kategoriji varijanti za brzo mršavljenje.

Koje nove dijete predlažu nutricionisti?

Dijeta 30 dana (Whole30)

U ovoj dijeti preskačete sve namirnice koje sadrže dodate šećere, ne jedete žitarice, kao ni mahunarke. Zabranjeni su mlečni proizvodi, soja i sve prerađevine tokom 30 dana.

Čime treba zameniti ovu hranu? Dodajte što više povrća, ali i jaja, jedite morske plodove, kao i meso, a nutricionisti smatraju da ćete dovoljno šećera dobiti u voću, orašastim plodovima i semenkama koje su dozvoljene.

Kad završite 30 dana, pratite svoju kilažu i metabolizam i vraćajte jednu po jednu namirnicu i pazite kako deluje na vas.

Zonska dijeta

U ovom režimu ishrane, jedete tri obroka i dve užine.

Svaki obrok delite na sličan način: jednu trećinu treba da čine proteini ali dobijeni iz posnog mesa kakvo je živina i riba, a dve trećine su voće i / ili povrće i / ili mahunarke. Od povrća, izbegavajte krompir i slične skrobne varijante, trudite se da to budu zeleno i korenasto povrće.

Dodajte i zdrave masnoće iz namirnica kao što su maslinovo ulje, avokado, bademi.

Ukupno bi trebalo da obrok sadrži oko 40 odsto ugljenih hidrata, 30 odsto belančevina i 30 odsto masnoće - time se, tvrde stručnjaci, umiruju upalni procesi u organizmu.

Dosta vremena treba da se potroši na pripremu ovakvih obroka, ali rezultati se vide!

Nastavak na Svet plus...






Povezane vesti

Dijeta! Hrana koja leči upale, topi kilograme i masne naslage!

Izvor: Svet plus, 12.Jan.2020

Dijeta se može ocenjivati po brzini delovanja, ali i o efektima po zdravlje, ekonomičnosti, lakoći pripreme hrane i praćenja nekog režima ishrane.. Hrana koja leči upale, topi kilograme i masne naslage! Tri najbolje dijete za 2020. godinu...Već treću godinu zaredom, mediteranska dijeta je proglašena...

Nastavak na Svet plus...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.