Dankov film otkriva nove detalje Valdhajmovih zločina

Izvor: Press, 15.Avg.2010, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dankov film otkriva nove detalje Valdhajmovih zločina

Dokumentarni film „Kurt Valdhajm - skriveno zlo", novinara i publiciste Danka Vasovića, jedan je od najozbiljnijih kandidata za glavnu nagradu Njujorškog filmskog festivala, na kojem će biti prikazan poslednjeg dana takmičenja, 19. avgusta, kao jedno od najznačajnijih ostvarenja koje se našlo u ovogodišnjoj selekciji
Pred sam put u „prestonicu sveta", u kojoj će biti specijalni gost direktora festivala Roberta Rica, Vasović je ekskluzivno >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za Press otkrio neke detalje filma koji će na jesen biti prikazan kao mini serija na RTS-u. Tvrdi da je film svojevrsna senzacija, da iznova otvora pitanja ratnih zločina na prostoru Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, umešanosti Kurta Valdhajma u njih i zataškavanja istih od strane komunističke vlasti na čelu sa Titom.

- Punih pet godina sam mukotrpno radio na ovom projektu, ne želeći da odustanem od priče koja me je i proslavila i zagorčala život, kada sam kao novinar „Večernjih novosti" te 1987. godine objavio senzacionalnu vest da je Kurt Valdhajm, dugogodišnji generalni sekretar UN i potonji predsednik Austrije, zapravo nacistički ratni zločinac - napominje Vasović, vraćajući nas nakratko kroz vreme, u dane kada je počela njegova golgota, oličena u dvadesetogodišnjoj diskreditaciji, omalovažavanju, marginalizaciji i zastrašivanju, koje su sprovodile obaveštajno-bezbednosne službe tadašnje SFRJ koje su, uz mnoge zapadne, čuvale Valdhajmovu tajnu.
- Uspeo sam da dođem do nekih dosad neviđenih ustaških filmova iz Drugog svetskog rata, koji jasno potvrđuju neposrednu umešanost Valdhajma u zločine nad stanovništvom Kozare i koncentracionom logoru u Jasenovcu! Kada sam, najpre 1986. godine, objavio knjigu u Norveškoj, a godinu dana kasnije i u Jugoslaviji, moćna bezbednosna mašinerija krenula je u ofanzivu i fabrikovanje dokumenata koji će abolirati Valdhajma i diskreditovati mene! Međutim, kako je istorijski fakat da ga je Tito odlikovao Visokim ordenom Jugoslavije 1973, tako je i nepobitna činjenica da ga je Ante Pavelić nagradio jednim od najvećih ustaških odlikovanja 22. jula 1942. godine, sigurno ne kao najobičnijeg prevodioca i kapetana Vermahta neupućenog u dimenzije zločina koji su se dešavali, kako je tvrdio, ali sve će biti mnogo jasnije posle premijere filma - dodaje Vasović, ne krijući da očekuje pobedu na festivalu, kao i reviziju istine o jednoj od najvećih međunarodnih posleratnih zavera ćutanja i prekrajanja istorije.
Naglašavajući da je u svom radu imao veliku pomoć i podršku centra „Simon Vizental", Vasović kao poseban kuriozitet ističe i činjenicu da će paralelno s prikazivanjem u čuvenom „Abigdon teatru", film biti emitovan i preko velikih video-bimova na Tajms skveru kako bi što više ljudi moglo da isprati svetsku premijeru njegovog životnog filmskog dela.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.