Danas su Božićne poklade: Poslednji dan pred Veliki post! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 27.Nov.2022, 10:38

Danas su Božićne poklade: Poslednji dan pred Veliki post! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu. Danas su Božićne poklade, poslednji dan pred Veliki post!

Sveti apostol Filip jedan je od dvanaestorice apostola, rodom iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog. Odazvao se pozivu Hrista, i postao njegov učenik. Po silasku Duha svetoga, revnosno je propovedao Jevanđelje u Aziji i u Grčkoj. Stradao je raspet naopako na drvetu. Mošti Svetog Filipa prenete su kasnije u Rim.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />Danas su i Božićne poklade - dan uoči početka Božićnjeg posta i poslednji dan kada je dozvoljeno jesti meso, jaja i beli mrs u ovoj godini.

VEROVANJE:

Prema starom narodnom verovanju, trebalo bi danas pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima.

Smatra se da su poklade i dan za praštanje, kako bi se ušlo u post bez greha.

Većina običaja vezanih za ovaj dan vezana je za zaštitu od duhova i nečistih sila pa nisu retke povorke maskiranih likova, preskakanje vatre ili trljanje belim lukom.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.