Danas je Veliki Petak, najtužniji dan hrišćanstva! Dan kada je zabranjeno piti vino!

Izvor: Svet plus, 06.Apr.2018, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Veliki Petak, najtužniji dan hrišćanstva! Dan kada je zabranjeno piti vino!

Danas je Veliki Petak, najtužniji dan hrišćanstva, dan kada je razapet gospod Isus Hristos i dan kada je zabranjeno piti vino!

Pravoslavni vernici danas obeležavaju najtužniji hrišćanski praznik, Veliki petak. Na današnji dan razapet je gospod Isus Hristos, a kada je video šta vojnici rade sa njim, rekao je čuvenu rečenicu:

"Oče, oprosti im ne znaju šta rade".

Još uvek postoje nedoumice oko toga da li se danas farbaju jaja ili to >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << treba ostaviti za subotu jer danas ne treba ništa da vri na šporetu vašeg doma. Neke domaćice, veče pre Velikog petka skuvaju jaja, a danas ih šaraju. Svakako, koji god dan da ste izabrali, prvo jaje se boji crvenom bojom i ono se zove "čuvarkuća", čuva se do sledećeg Uskrsa. Crveno jaje od predhodne godine zakopajte u zemlju (ispod drveta ruže) kako bi vam čitava godina bila puna sreće i blagostanja.

Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Na Veliki petak zabranjeno je da se pije vino, jer ono predstavlja nevino prolivenu krv Isusa Hrista, a na ovaj dan se posti na vodi.

Preskočite danas kućne poslove i ne uzimajte iglu u ruke jer staro verovanje kaže da će ženi zbog ovoga izbiti plikovi po rukama. Veruje se još i da onog ko danas opere kosu cele sledeće godine neće boleti glava kao i da kuću valja malo pomesti metlom, a onda tu metlu baciti i sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

Nastavak na Svet plus...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veliki petak - najtužniji dan u hrišćanstvu

Izvor: JužneVesti.com, 06.Apr.2018

Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan kada je, po verovanju, Isus Hrist, razapet na krstu, preminuo. Ovo je najtužniji hrišćanski praznik, a prema tradiciji i običajima, ovaj dan treba provesti u miru i postu.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.