Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 04.Dec.2023, 11:20

Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice! (VIDEO)

Vavedenje Presvete Bogorodice je dan poseban za sve žene, jer svaka treba da ispuni određenu radnju u čast svoje zaštitnice.

Srpska pravoslavna crkva obeležava 4. decembra važan praznik posvećen majci Božjoj, Vavedenje Presvete Bogorodice. Crveno slovo u crkvenom kalendaru označava dan kada je Presveta Bogorodica posvećena službi Bogu.

Različita verovanja i običaji

Bogorodica je zaštitnica žena i porodilja, a postoje različita narodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << verovanja o moći ikona na kojima je predstavljena. Stočari slave Vavedenje kako bi Bogorodica zaštitila stoku od zveri, dok se u istočnoj Srbiji na osnovu vremena tog dana predviđa rod useva – vedro nebo obećava dobru letinu.

U nekim takovskim selima, nakon službe sledećeg dana, običaj je da se zadrže u crkvi. Tada se prvi put prikazuju sve mlade koje su se udale tokom jeseni. U selima južnog Pomoravlja, žene koje nemaju decu odlaze u manastir Crkvicu gde se mole cele noći u nadi da će dobiti porod.

Preporučljivo je prisustvovati crkvenoj službi na ovaj praznik. Tog dana, crveno je slovo i post je obavezan.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.