Danas je Miholjdan - neobičan dan! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 12.Okt.2018, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Miholjdan - neobičan dan! (VIDEO)

Danas je Miholjdan, umnogome neobičan dan.  Miholjdan kao praznik vekovima unazad obeležavaju na isti dan (12. oktobra po Gregorijanskom i novojulijanskom kalendaru, a 29. septembra po starojulijanskom), katolici, pravoslavni i protestanti širom Evrope. Po tome je ovaj datum jedinstven među hrišćanima raznih kongregacija.

Pravoslavci danas obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznati i kao Miholjdan, a za razliku od mnogih drugih crkvenih praznika, narod kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << da na današnji dan treba raditi, niti se venčavati. Običaj verovatno potiče iz vremena kada su se početkom oktobra obavljali poslednji poljoprivredni radovi pred početak zime.

Ovaj dan se naziva i mišji dan, zbog verovanja da će miševi i ostale poljske životinje danas uginuti ako do sada nisu opremile svoja skloništa hranom za zimski period. U Boki Kotorskoj, Miholjdan zovu još i gospodski praznik, jer su ga slavile čuvene pomorske porodice tog kraja, a mornari na ovaj dan nikada nisu isplovljavali na more kako ne bi uvredili sveca.

Verovanje kaže da su ljudi rođeni na ovaj praznik izuzetno nadareni i da im je predodređena velika sreća u životu. Postoji verovanje da će, ukoliko vreme na početku oktobra bude lepo, zima biti hladna.

U Srbiji se slavi kao krsna slava, ali ne u velikom broju familija. Prema narodnom verovanju od Miholjdana nastupa prava jesen, jer je do Lučindana tačno tri nedelje, a izreka kaže ''Sveti Luka, sneg do kuka''.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.