Da li znate koji grad ima više kanala od Venecije i najviše stanovnike?

Izvor: Svet, 16.Jul.2015, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li znate koji grad ima više kanala od Venecije i najviše stanovnike?

Amsterdam, najveći grad u Holandiji, jedan je od 10 najsigurnijih gradova na svetu, zato možete potpuno bezbrižno da se prošetate njegovim ulicama i istražite zanimljivosti. A njih ima onoliko… Ovaj vodič može da vam posluži ako vas put navede u tom pravcu.
1. Više od četvrtine teritorije Holandije je ispod nivoa mora, kao i veći deo Amsterdama. Najniža tačka je 6,7 metara ispod nivoa mora, a aerodrom 4,5 metara.
2. Svaki od 20 miliona turista koji godišnje posete >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << Amsterdam mogu da se potpuno opuste jer je to jedan od 10 najsigurnijih gradova na svetu. Stanovnici Amsterdama su tolerantni, a i nivo ekologije i infrastrukture su na zavidnom nivou, zbog čega se Amsterdam takođe našao u top 25 gradova na svetu.
3. Tolerantni stanovnici Amsterdama su među najvišim ljudima na svetu, ali druge ljude ne gledaju s visine. Muškarci u Holandiji u proseku su visoki 184 centimetra, a žene 170. naučnici to pripisuju njihovim genima i zdravoj ishrani.
4. Kada se meri broj muzeja po kvadratnom metru, Amsterdam je pri samom svetskom vrhu. Ima ih čak 51.

5. Ceo grad izgrađen je na stubovima jer leži na močvarnom tlu i glini. Kuće u Amsterdamu umesto čvrstih temelja imaju drvene stubove, dugačke od 15 do 20 metara, koji su u zemlju postavljeni na dubini od oko 11 metara. Tipična amsterdamska kuća ima 10 drvenih stubova koji je pridržavaju, a grad stoji na oko 11 miliona stubova.
6. Amsterdam je pun poliglota – 86 posto stavnovnika tečno govori čak tri jezika. Uz maternji, većina stanovnika odlično se služi engleskim i još jednim jezikom.
7. Iako ga često nazivaju Venecijom severa, Amsterdam ima čak i više kanala od italijanskog grada. Ukupno 165, a spaja ih 1.281 most. Venecija ima “samo” oko 150 kanala.
8. Osim što su najviši, stanovnici Amsterdama se ističu i u ispijanju kafe. Amsterdam je drugi grad na svetu po toj “disciplini” jer njegovi stanovnici u proseku popiju 3,2 šoljice kafe dnevno, to jest 140 litara godišnje.

 

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Da li znate koji grad ima više kanala od Venecije i najviše stanovnike?

Izvor: Scandal.rs, 16.Jul.2015

1. Više od četvrtine teritorije Holandije je ispod nivoa mora, kao i veći deo Amsterdama. Najniža tačka je 6,7 metara ispod nivoa mora, a aerodrom 4,5 metara...2. Svaki od 20 miliona turista koji godišnje posete Amsterdam mogu da se potpuno opuste jer je to jedan od 10 najsigurnijih gradova na...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.