Da li je rak zaista genetski nasledan?

Izvor: Svet, 27.Mar.2015, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je rak zaista genetski nasledan?

Ako u vašoj porodici ima slučajeva obolevanja od kancera, postoji velika opasnost da ga i vi dobijete. Ali, ne paničite, postoji način da se sprečite to.
“U slučaju da je član vaše najbliže porodice imao rak, poput roditelja, brata ili sestre, to udvostručava rizik da dobijete istu bolest”, tvrdi genetičar Norlen M. Lindor.
Prevedeno u procente, od pet do 10 odsto svih kancera je povezano s naslednim faktorom. I to ne samo kad je reč o najbližim rođacima. Zato >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << je potrebno da istažite istoriju bolesti u svojoj porodici. Pored uobičajenih kancera, zabeležite i slučajeve koji su ređi, kao što je rak dojke ili ako je vaša baka imala kancer debelog creva u svojim dvadesetim godinama.
Kada sakupite sve podatke, odnesite to svom lekaru koji može da vas uputi kod genetskog savetnika. On može da protumači koliko je rizik zaista veliki i da vam preporuči koje testove treba da uradite i šta od preventivnih mera da primenite.
U međuvremenu, evo nekoliko činjenica koje treba da znate o pojedinim kancerima koji mogu da se prenose s kolena na koleno – kao i šta da radite ako posumnjate da imate neki od njih.

1. Rak debelog creva
Jedna od pet osoba sa ovom malignom bolešću ima člana porodice koji je oboleo od raka debelog creva. Rizik se povećava za 50 odsto ako je neko u vašoj porodici imao ovaj rak, a posebno ako mu je dijagnostikovan pre pedesete godine.
U tom slučaju odmah treba da uradite kolonoskopiju. Takođe, morate da se fizički aktivirate, prestanete da pušite, kontrolišete svoju težinu i uklonite eventualne polipe iz debelog creva.
Simptomi: Krvarenje iz rektuma, poremećaji u radu creva, grčevi i navike u toaletu koje su za vas inače neuobičajene.
2. Melanom
Jedna od 10 osoba sa melanom imala je smrtni slučaj u porodici povezan sa ovom bolešću. Ponekad se za ovo krivi iksljučivo genetika, ali čest uzrok i izlaganje blede kože suncu.
Ako je u porodici bilo slučajeva obolevanja od melanoma, odmah idite na pregled kože kod dermatologa. On će proveriti sumnjive mladeže. Obavezno nanosite kremu za sunčanje kada izlazite napolje i ne izlažite se preterano suncu.
Simptomi: Novi mladeži ili mrlje na koži, pojava crvenila, ako imaju više od šest milimetara u obimu, menjaju oblik, veličinu i boju.
3. Rak prostate
Između pet i 10 odsto slučajeva raka prostate povezano je s naslednim faktorom. Šanse da ga i vi dobijete utrostručavaju se ako je vaš brat dobio rak i učetvorostručavaju se ako vam je otac oboleo. Obavezno idite na snimanje, jedite mnogo voća i povrća, posebno paradajz.
Simptomi: Krv u urinu, erektilna disfunckija, bol u kukovima, kičmi ili grudima. Ovo su sve znaci poodmakle faze. Nažalost, rani simptomi bolesti se ne manifestuju.
4. Rak pankreasa
Ako je u vašoj porodici bilo slučajeva obolevanja od ovog kancera, to povećava rizik da ćete i vi oboleti za 76 odsto. U tom slučaju obavezno testirajte krv. Pazite na gubljenje kilograma i nemojte da pušite: cigarete izazivaju oko 30 odsto raka pankreasa.
Simptomi: žuta boja kože, taman urin, gubitak kilograma, problemi sa varenjem. To su sve znaci poodmaklog stadijuma raka. Kao i kod raka prostate, u ranoj fazi nema simptoma.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Da li je rak zaista genetski nasledan?

Izvor: Scandal.rs, 27.Mar.2015

Ako u vašoj porodici ima slučajeva obolevanja od kancera, postoji velika opasnost da ga i vi dobijete. Ali, ne paničite, postoji način da se sprečite to...“U slučaju da je član vaše najbliže porodice imao rak, poput roditelja, brata ili sestre, to udvostručava rizik da dobijete istu bolest”,...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.