Čišćenje lica može i da vam šteti.

Izvor: Svet plus, 18.Jun.2019, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čišćenje lica može i da vam šteti.

Koža lica je osetljiva i podložna razvijanju mikroorganizama. Ako ga nepravilno negujete može se okrenuti protiv vas. Evo nekoliko razloga kako da izbegnete problem a da vam koža ipak bude zdrava i negovana.

Jedan od najboljih saveta koji možete dobiti od dermatologa je da prestanete toliko da perete svoje lice.

Operite temeljno lice uveče, pred spavanje a ako baš osećate potrebu da učinite to i ujutru, isperite ga samo vodom, posušite i primenite svoju uobičajnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << negu.

Manje je više.

*Ako previše perete svoje lice, promenićete mu pH.

pH kože je mera kiselosti ili alkalnosti (0-14). 0 je kiselost - kao kap limunovog soka u vašem oku, 7 se smatra neutralnim (to je pH vode) i 14 je nešto poput "izbeljivača".

Naša koža nije neutralna, kreće se negde izmedju 4,2 i 5,5 što praktično znači da je bliža kiseloj strani.

Mnogi preparati za čišćenje lica imaju visok nivo pH vrednosti, neki čak i  iznad 10 (Jonson's baby sapun, recimo, ima pH preko 12).

Agresivnim čistačima i prečestim korišćenjem istih remetite prirodnu pH kože.

Kada perete lice samo 1x dnevno, pH vaše kože će se vratiti u normalu nakon nekoliko sati, tj preko noći. Večernje pranje lica ima smisla jer u toku dana uglavnom nosimo šminku, zaštitni faktor, krećemo se kroz otvoren prostor u kojem ima toliko smoga prljavštine koja se naravno lepi za našu kožu.

Poremećen pH kože znači iritirana i suva koža sklona raznoraznim bakterijama.

** Propionibacterium acnes je vrsta bakterija koja prirodno nastanjuje našu kožu. Zdrava koža ima relativno malu populaciju ovih bakterija medjutim kada im se pruži prilika da se razmnože, to će i učiniti i izazivaće najčešće bubuljice, akne, flekice... Što više perete lice agresivnim čistačima, stvarate slobodan put bakterijama.

Moja preporuka je da koristite blaže čistače koji ne sadrže SLS (sodium lauryl sulphate).

Dosta drogerijskih brendova u svojoj ponudi ima ovakve proizvode za čišćenje lica.

*** Vaša koža je na bazi ulja i kada voda dospe do nje, odbija se. Voda i ulje se ne mešaju. Kada perete svoje lice nekim od preparata koji sadrži surfaktante, prirodna baza vaše kože će se isprati. Bez nje, koža brzo gubi hidrataciju (problem suve kože).

Ono što bi surfaktanti (recimo SLS) mogli da učine vašoj koži je da povećaju propustljivost koja rezultira gubitkom hidratacije, iritacijom i uopšte lošim  stanjem kože.

Da rezimiramo.

Detaljno pranje lica u večernjim časovima itekako ima smisla zbog svih masnoća, prljavština ali i šminke koju imamo na licu tokom čitavog dana.

Jutarnja rutina bi trebalo da podrazumeva umivanje mlakom i hladnom vodom naizmenično.

Ukoliko na licu imate dosta sebuma ili pak krema nije potpuno upila tokom noći, operite lice gelom ali u duplo manjoj količini nego što je to slučaj u večernjoj rutini.

Koristite blage čistače bez obzira na tip kože.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.