Brokoli mnogi ne vole, a zapravo ga nisu ni probali! Njegovi benefiti su nemerljivi!

Izvor: Svet plus, 24.Feb.2024, 12:03

Brokoli mnogi ne vole, a zapravo ga nisu ni probali! Njegovi benefiti su nemerljivi!

Brokoli mnogi ne vole ili bar tako govore, a zapravo ga nisu ni probali na pravi način! Njegovi benefiti su nemerljivi, a može se spremiti tako da mu niko neće odoleti!

Brokoli često biva zapostavljen na našim trpezama, iako je ovo povrće prava superhrana i efikasan saveznik u borbi protiv različitih bolesti.

On ne samo da smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, već je i bogat izvor antioksidanata poput vitamina A, C i E.

Antioksidanti >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << u brokoliju igraju ključnu ulogu u zaštiti ćelija od slobodnih radikala, usporavajući proces starenja i smanjujući predispoziciju za različite bolesti. Naučnici tvrde da flavonoidi, prisutni u ovom povrću, podržavaju borbu organizma protiv bolesti, ojačavajući imunološki sistem i smanjujući upale kroz redovnu konzumaciju.

Kada konzumirate brokoli, korisna jedinjenja se pažljivo apsorbuju i transportuju do različitih delova organizma, koncentrišući se u jetri. Ovi flavonoidi putuju krvotokom, umirujući upale zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.

 Brokoli namaz - pašteta od povrća i sira! (RECEPT)

Jače kosti

Manja porcija brokolija sadrži više vitamina K nego što je potrebno za dnevni unos, ključnog za izgradnju i očuvanje kostiju. Takođe, visok nivo vitamina C pozitivno utiče na kosti, smanjujući rizik od preloma kuka i komplikacija koje prate osteoporozu.

Jači imunitet

Brokoli, prepun antioksidanata, smanjuje rizik od raka želuca i pluća. Sa svojim beta karotenom i vitaminom C, ovo povrće jača imunološki sistem, pružajući otpor prema prehladama i virozama. Posebno se ističe u borbi protiv raka dojke zbog prisustva sulforafana, supstance koja suzbija razvoj bolesti.

Štiti kardiovaskularni sistem

Brokoli čuva arterije zahvaljujući svojem bogatstvu vlaknima, posebno se preporučujući osobama sa visokim holesterolom. Redovna konzumacija ove povrća na pari značajno smanjuje rizik od stvaranja tromba. Pored toga, preporučuje se osobama sa anemijom zbog visokog sadržaja gvožđa.

Zdravlje pluća

Osim što pomaže u prevenciji tumora, nedavna istraživanja otkrivaju da brokoli pruža olakšanje pacijentima s plućnim bolestima, zahvaljujući sulforafanu. Iako su potrebna dalja istraživanja, jedno je sigurno - konzumiranje ovog povrća donosi opštu dobrobit. Sirovi brokoli, s najviše hranljivih materija, posebno se preporučuje.

 Domaći sir sa brokolijem i belim lukom! (RECEPT)

Zdravi bubrezi i čišćenje organizma

Namirnice poput kelja, brokolija i karfiola, bogate vlaknima, vitaminima C i K, podržavaju zdravlje bubrega i čiste telo. Njihovi antioksidansi i enzimi poboljšavaju funkciju probavnog sistema, a sirovi brokoli je pravi izvor hranljivosti.

Protiv dijabetesa

Intenzivna boja brokolija ukazuje na prisustvo antioksidansa i vitamina koji su korisni u borbi protiv dijabetesa. Ova superhrana sprečava oštećenja krvnih sudova povezanih s ovom bolešću.

Zdravlje očiju

Vitamin B2 u ovom povrću pomaže očima da se prilagode svetlosnim promenama, smanjujući rizik od katarakte i poboljšavajući opću viziju.

Bolje pamćenje

Namirnice poput brokolija, bogate vitaminom K, poboljšavaju moždane funkcije i pamćenje, čuvajući ćelije od oksidacije.

Lakše mršavljenje

Brokoli, s visokim udelom dijetetskih vlakana, podržava proces mršavljenja, čineći ga neprocjenjivim saveznikom u svakodnevnom jelovniku.

Brokoli u službi lepote

Beta-karoten i alfalipoinska kiselina u brokoliju održavaju zdravlje kože, poboljšavajući ten i sprečavajući stvaranje celulita.

Uključite ovu čarobnu namirnicu u svoj nedeljni jelovnik i uživajte u blistavoj koži.

Brokoli možete pripremite na ovaj NAČIN.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.