Brega, Seve, Bjela, Šerbedžija, Diklić, Sidran, Osim ... u istom filmu

Izvor: Svet, 23.Sep.2011, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brega, Seve, Bjela, Šerbedžija, Diklić, Sidran, Osim ... u istom filmu

naslov: 
Brega, Seve, Bjela, Šerbedžija, Diklić, Sidran, Osim ... u istom filmu



excerpt: 
„ Pre tri godine moj prijatelj Saša Lošić i ja smo krenuli na putovanje. Želeli smo da shvatimo kakve su tragove na našu generaciju ostavili vreme i prostor u kojem smo živeli. Sada znamo, ovo nije priča o lošim vremenima, nego o ...


tekst clanka: 
" Pre tri godine moj prijatelj Saša Lošić i ja smo krenuli na putovanje. Želeli smo da shvatimo kakve su tragove na našu generaciju ostavili vreme i prostor u kome smo živeli. Sada znamo, ovo nije priča o lošim vremenima, nego o dobrim ljudima",  rekao je Pjer Žalica, reditelj filma ''Orkestar''. Ovaj dokumentarni film, o legendarnoj sarajevskoj grupi "Plavi orkestar", dožive će svoju medijsku pretpremijeru u Rovinju, tokom četvrtog "Weekend Media Festivala", koji se održava od 22. do 25. Septembraa, a nakon službene hrvatske premijere u Zagrebu predstoji mu prikazivanje na međunarodnim festivalima i regionalna distribucija.
Uz redatelja Pjera Žalicu, koautor filma je Saša Lošić, frontman "Plavog orkestra". Film je sniman u Ljubljani, Beogradu, Sarajevu i još nekoliko evropskih gradova. Kako kaže redatelj, ovo je film o intimnom putovanju kroz vreme koje nas je mazilo, a onda nas je zgazilo. " Horska pesma o ambijentu i okolnostima koji guše glas u grlu, ali – mora se živeti i pevati" I zato ovo nije priča o lošim vremenima, nego o dobrim ljudima. Ljudima koji i u najtežim okolnostima pronalaze snagu i potsticaj za kreativno delovanje i veru u bolje sutra", ističe Žalica.
Kao svedočanstvo fascinantne 25-godišnje karijere banda koji je preživio promene generacija, vrednosnih i političkih vladavina, a ostao dosledan sebi, film "Orkestar" uključuje više od stotinu osoba koje su obeležile to vremensko razdoblje.
Među njima su muzičari Goran Bregović, Nikša Bratoš, Elvis Dži Kurtović i Severina, glumci Dragan Bjelogrlić, Branko Đurić, Rade Šerbedžija i Bogdan Diklić, književnici Abdulah Sidran, Filip David i Miljenko Jergović, legendarni fudbaler i trener Ivica Osim, te mnogi drugi.
 



slika_mala: 



Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.