Izvor: Poznati.info, 27.Mar.2018, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biljana Krstić

Biljana Krstić je srpska profesorka muzike i pevačica, a na sceni je prisutna već dug niz godina. Bila je deo grupe “Suncokret” kao i “Rani mraz”, a kasnije započinje solo karijeru i izdaje nekoliko pop albuma. Više od 30 godina je muzička urednica Prvog programa Radio Beograda.

Obrazovanje

U Nišu je završila osnovnu i srednju muzičku školu “Dr. Vojislav Vučković”. Njeni roditelji su smatrali da se muzika uči usput i hteli su da uči nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << konkretno pa je potajno morala da ide na pripreme za upis u srednju muzičku školu.

Njenog oca ni nakon srednje škole nije napuštala ideja da Biljana treba da upiše nešto konkretno, poput ekonomije ili prava, ali ona se opet odlučila za nešto drugo. U Beogradu je završila Fakultet muzičke umetnosti.

Privatni život

Rođena je 9.11.1955. godine u Nišu. Biljana je odrasla u velikoj porodici s mamom, tatom, bakom i tri starije sestre. Stanovali su u staroj železničkoj koloniji, u stanu od 40 kvadrata. Bila je izvan sebe od sreće kad su dobili prvi radio na kojem je najviše volela slušati meksičke i španske pesme.

Kao dete je stalno pevala, a prvi javni nastup je imala u školi svoje starije sestre kad joj je bilo svega tri ili četiri godine. Najviše je volela pevati na izmišljenom španskom jeziku, španske i portugalske reči koje je sama izmišljala je vrtila u krug, a svi su joj govorili da “peva kao da je iz “Meksika”.

Zahvaljujući svojim starijim sestrama usavršila se u tri različita muzička pravca. Najstarija sestra je volela Sanremo pa je Biljana uz nju naučila pevati pesme Klifa Ričarda, Gigliola Cinquettija i Rite Pavone. Srednja sestra ju je uvukla u rok vode jer je njen muž svirao gitaru i uz njega je Biljana počela slušati Roling Stonse, Bitlse i Credens. Treća po redu sestra je obožavala “Dnevnik jedne ljubavi” i slušala domaće pevače.

Prva velika ljubav se Biljani dogodila na fakultetu, a Đorđe Balašević im je posvetio pesmu “Jedan Saša iz voza”. Njih dvoje su prekinuli, ali su ostali u dobrim odnosima.

1980. godine je u Krsmancu upoznala Tihomira Arsića i bila je to ljubav na prvi pogled. Venčali su se tri godine kasnije, a na velikoj svadbi je bilo 350 zvanica. S Tihomirom je dobila ćerke Milicu i Lenku.

Njihov brak nije bio predodređen za uspeh, a problemi su isplivali na površinu u vrieme dok je Tihomir s bivšom ženom bio u jednom rialiti programu. Biljana se sve češće počela spominjati u kontekstu prevarene žene koju je muž zlostavljao.

Posao

Biljana je za vreme studija radila u Muzičkoj školi “Mokranjac” u Negotinu. Tamo je predavala solfeđo i klavir te se prvi put susrela s vlaškom muzikom koja ju je kasnije potpuno okupirala. Pevačku karijeru započela 1975. godine u “Suncokretima” s Borom Đorđevićem za kojeg kaže da je bio savršen šef. Napravio je preokret u roku kad se pojavio s pesmom “Lutka sa naslovne strane” i bend se razišao.

Biljana zatim karijeru nastavlja u “Ranom mrazu” s Đorđem Balaševićem koji je bio opušten i s njim je išlo sve sporije. Kad je Đorđe krenuo u vojsku, mislio je da bi ona sama trebala pevati, ali se toga užasno plašila.

Jedno vreme je radila sa “Sedmoricom mladih”, a 1983. godine se odlučila na solo karijeru. Objavila je tri ploče s pop muzikom i napisala muziku za veliki broj pozorišnih predstava.

Uporedo s razvijanjem pop karijere, Biljana je sledila svoje najdublje afinitete i godinama skupljala autentične video i notne zapise izvorne muzike. Uglavnom je reč o retko izvođenoj i većinom neobjavljenoj muzici iz južne Srbije, Timočke krajine, Kosova, Makedonije, Bugarske, Mađarske i Rumunije.

Rezultat tog rada su albumi “Zapisi” i “Bistrik”, koji su nastali spajanjem suvremenog aranžerskog postupka i tradicionalne muzike. Biljana je 2001. godine zajedno s kolegama s Fakulteta muzičke umetnosti osnovala orkestar “Bistrik”, koji je postigao velike uspehe u Srbiji i u svetu. 2003. godine je s orkestrom radila na muzici za najgledaniji domaći film svih vremena – “Zona Zamfirova”.

U martu 2007. godine se na evropskom tržištu, u izdanju nemačke izdavačke kuće Intuition – Schott music, pojavio i treći CD pod nazivom “Tarpoš”.

2010. godine je na poziv bivšeg supruga Tihomira Arsića komponovala muziku za kriminalistički šou “Šesto čulo”. Tri godine kasnije “Bistrik” je objavio novi album koji su nazvali “Izvorište”.

Biljana je 2016. godine na Kolarčevom Narodnom univerzitetu pokrenula radionicu vokalne muzike Bistrik, koja je osmišljena da promoviše tradicionalnu muzičku kulturu Srbije na umetnički način i da talentovanim pevačima pruži mogućnost da nauče, zavole i predaju svoje znanje budućim generacijama.

2017. godine izlazi novi album orkestra “Bistrik”, koji je je u Londonu objavila izdavačka kuća ARC Music, a u Srbiji HIFI Music.

Najveća dostignuća

Biljana Krstić je doživela svetsku slavu kao vokalni solist orkestra “Bistrik”. Orkestar je jedan od najboljih srpskih izvođača etno muzike i jedan od najpoznatijih etno-sastava u Europi.

Biljanina iskrenost na pozornici i prekrasan glas su uvek nagrađivani velikim aplauzom na više od 170 održanih koncerata širom Srbije, ali i sveta.

Najbolju potvrdu svoje kvalitete doživela je 2005. godine kada je kao jedini ženski vokalni izvođač sa Sredozemlja pozvana na festival “Mostra Sesc de Artes” u Sao Paolu. U to vreme je bila član Mediterraneo orkestra koji se sastojao od 25 vrhunskih muzičara iz svih delova sveta.

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.