Beba Lončar za Press: Ne žalim ni za čim

Izvor: Press, 08.Jul.2010, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba Lončar za Press: Ne žalim ni za čim

Sa 40 godina odlučila sam da stavim tačku na glumu. Grešila sam u privatnom životu, ali sve sam debelo platila i nikom nisam ostala dužna l Živim na mom Dorćolu, ne radim ništa glamurozno i ne šminkam se
Legendarna Beba Lončar (67), jedna od naših najuspešnijih glumica u inostranstvu, posle višedecenijske medijske izolacije pojavila se na filmskom festivalu Sofest u Sopotu. U ekskluzivnoj ispovesti za Press zvezda kultnog filma „Ljubav >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i moda" otkriva zbog čega je naglo odlučila da prekine glumačku karijeru i šta ju je motivisalo da se vrati u javnost.
- Ne smatram da je u mom slučaju reč o dobrovoljnoj izolaciji, već je za pojavljivanje u javnosti potreban dobar razlog. Nisam želela da se bez razloga pojavljujem  i pričam jedne te iste priče. Moje nepojavljivanje u javnosti nije smišljen fazon, već je jednostavno moj stav. Sa druge strane, 50. rođendan filma „Ljubav i moda" je vrlo jak motiv da se pojavim u javnosti. Reč je o filmu koji je promenio moj život. Velika mi je čast što se u Sopotu priča o tome. Ponela sam maramicu ako padnem u depresiju i počnem da plačem kada budem videla sebe na filmskom platnu sa 50 godina manje (smeh) - rekla je Beba na zatvaranju Sofesta.
Promenila život iz korena
Čuvena Sonja snimanje filma „Ljubav i moda" pamti po padu jedrilice kojom je letela!
- Poleteli smo sa aerodroma u Batajnici. Tada nisam znala da jedrilica nema motor, a avion koji nas je povukao u nebo otkačio je sajlu i odleteo. Ostala sam sa pilotom, koji je vozio jedrilicu i u isto vreme dublirao glumca Duška Bulajića. Iznad nas je leteo drugi avion i snimao me kako pevam. Međutim, jedrilica je počela da ponire i mi smo bukvalno pali u Smederevsku tvrđavu. Jedrilica je pukla na pola, a mi smo, na sreću, prošli nepovređeni - seća se glumica.
Nekoliko godina kasnije započela je inostranu karijeru.
- Filmske ekipe iz celog sveta dolazile su u Jugoslaviju da rade zbog kaskadera i odličnih uslova za rad. Ali, kada je reč o inostranim ulogama i honorarima, naši glumci su ostali u B ligi. Ipak, Bekim Fehmiju i ja uspeli smo da dobijemo značajnije uloge u inostranstvu. Iako ne želim da budem pretenciozna, činjenica je da smo od početka šezdesetih do osamdesetih godina uspeli da napravimo pristojne evropske karijere - kaže Beba.

Međutim, u epicentru popularnosti glumica je odlučila da se povuče sa scene.
- Nije bilo teško odlučiti se na takav korak. Počela sam da radim sa svega sedam-osam godina. Detinjstvo i mladost provela sam na snimanjima. Sa skoro 40 godina snimala sam jedan film u Alžiru o krstaškim ratovima, nosila sam užasnu periku od 15 kila, napolju je bilo sto stepeni, pustinja oko mene, mučila sam se i psihički i fizički. Stala sam ispred ogledala i rekla sebi: „Šta radiš ti ovde? Je l' za novac radiš? Ne! Je l' za karijeru? Ne!". Nisam više imala motiv ni da zarađujem novac, ni da pravim karijeru. U glavi mi se upalila lampica i odlučila da iz korena promenim život. Rodila sam dete, promenila sam zanimanje, državu... - kaže Beba.
Gluma me više ne zanima
Danas je u penziji i ne razmišlja da se vrati glumi.
- Mislim da neću ni dobiti ponude da se pojavim u nekom filmu. Prošle su godine i ne treba se po svaku cenu vraćati. Moram da naglasim da smatram da sam kao klinka možda nezasluženo dobila popularnost, medijsku pažnju i glavne uloge. Sve sam dobila i nemam razloga da žalim ni za čim. Mada, mogla sam da igram u boljim filmovima i da budem bolja glumica, ali ko bi sa tim izašao na kraj!
Beba priznaje da je u privatnom životu napravila greške.
- Bože moj, svi grešimo... Sve je to deo života. Uvek sebi kažem - ako sam pogrešila, sve to sam debelo platila i nikome nisam ostala dužna (smeh).
Iz braka sa hrvatskim biznismenom Josipom Radeljakom ima sina Lea, koji živi u Zagrebu.
- Moj sin je poslovan čovek. Ima 29 godina i završio je fakultet za informatiku. Ima svoju firmu i nije još oženjen, ali se nadam da će se to desiti uskoro - kaže Beba.
Iako je obišla ceo svet i živela van granica Srbije, najbolje se oseća u svom Beogradu.
- Živim na mom Dorćolu, gde sam i rođena. Imam nekoliko solucija za život u inostranstvu, gde povremeno odlazim, ali većinu vremena provodim u Beogradu. Radim ono što zbog glumačkog posla nisam mogla da radim kao devojčica i mlada žena. Ne šminkam se, ne radim ništa glamurozno, družim se sa velikim brojem prijatelja i mnogo čitam. Volim što je moj grad metropola, što se trese i što je pun života - zaključuje Beba.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.