Badnjača, posna pogača meka kao duša! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 06.Jan.2024, 11:01

Badnjača, posna pogača meka kao duša! (RECEPT)

Danas je Badnji dan, najbogatiji hrišćanski praznik kada su u pitanju verovanja i običaji. Jedan od običaja je i da se umesi posna pogača, Badnjača. Po ovom receptu, meka je kao duša...

Na Badnji dan priprema se posna hrana pa tako i pogača treba biti posna, a mi imamo odličan recept za vas, evo šta vam je potrebno:

300 ml vode

50 ml ulja

pola kockice kvasca

2 kašičice soli

1 kašičica šećera

1/2 >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << kesice praška za pecivo

550 gr brašna

margarin za premazivanje (po želji)

maslinovo ulje


Priprema Badnjače:

Razmutite viljuškom kvasac sa kašičicom šećera dok ne postane tečno i ostavite da malo nadođe. U veći sud sipati toplu vodu, nadošli kvasac, 50 ml ulja, 2 kašičice soli, lepo razmutite, a onda lagano dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mešajte viljuškom dok može, a onda krenite da mesite.

Umešeno testo ostavite da nadođe, a zatim ga prebacite u pleh za pečenje i pustite da još jednom naraste.

 Posna hrana za Badnji dan! (RECEPTI)

NAPOMENA:

Testo možete podeliti na jufke pa tako formirati Badnjaču ili na bilo koji drugi način koji vi želite.

Pogaču koja je narasla premažite sa malo maslinovog ulja pre pečenja, a posle pečenja dok je još vruća, možete namazati sa malo margarina.

Prijatno!

Srećan Badnji dan!

 Simbolika trpeze za Badnji dan! Šta znači hrana koju jedemo uoči Božića!

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.