BBC: Gud baj, Serbia!

Izvor: Press, 27.Jan.2011, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC: Gud baj, Serbia!

Posle više decenija Radio Bi-Bi-Si ukida program na srpskom. Iako su razlozi za ovu odluku ekonomski, pojedini analitičari smatraju da se Britanija „povlači" sa Balkana Britanska medijska kuća Bi-Bi-Si neće više emitovati svoj program u Srbiji posle odluke da ukine svojih pet servisa na stranim jezicima - srpskom, makedonskom, albanskom, portugalskom za Afriku i engleskom za Karibe - kako bi smanjila troškove za 16 odsto. Nekoliko stotina ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ostaće bez posla, a slušaoci u Srbiji koji prate njihov program ostaće uskraćeni za informacije medija kojem se veruje.Ovaj plan je odgovor na smanjenje sredstava koje Bi-Bi-Si dobija od britanskog Forin ofisa, objavila je ta medijska kuća. I to je samo početak, jer se planira zatvaranje još nekoliko servisa u svetu.
Forin ofis presudio
Slobodan Stupar, stalni dopisnik Bi-Bi-Sijevog svetskog servisa u Beogradu, objašnjava da je ova odluka bila najavljivana kao mogućnost i da su do poslednjeg momenta postojale razne varijante kako ne bi došlo do kompletnog gašenja Bi-Bi-Sija u Srbiji. Međutim, Forin ofis je imao poslednju reč, kao jedan od glavnih finansijera. Stupar, koji upravo očekuje obaveštenje da je ostao bez posla, kaže da ovakva odluka i jeste i nije očekivana.
- To svakako nije dobra vest, jer znači da Bi-Bi-Si odustaje od svog plasmana na Balkanu, za koji je Forin ofis godinama unazad tvrdio da je od velikog interesa - kaže Stupar, koji već 18 godina radi za ovu kuću.
On podseća koliki je značaj rada Bi-Bi-Sija na Balkanu. Ova medijska kuća je prva prenela vest o puču 27. marta 1941, ali i druge bitne događaje koji su krojili i prekrajali istoriju.
- Bi-Bi-Si je pre rata počeo da emituje program. Već tada je imao dosta veliki broj slušalaca u Srbiji koji su samo preko „radio Londona", kako su ga tada zvali, imali pravu sliku šta se dešava tokom rata i okupacije. Nemci su bili na sve strane, pa se radio slušao tajno i skrovito u podrumima i na tavanima. I posle Drugog svetskog rata, tokom Brozove vladavine kao i za vreme Miloševićeve vladavine, radio Bi-Bi-Si je uživao visok rejting i poverenje. Nudio je malo drugačiji pogled na stanje na ovim prostorima. Kad mi kažu da je program Bi-Bi-Sija dobar, odgovorim da je to zato što ima otklon, jer posmatra Srbiju objektivnije i ima pogled ne iznutra već spolja. Zlatna načela uređivačke politike Bi-Bi-Sija jesu da se vesti i informacije nikada ne komentarišu, ne „dosoljavaju" i ne iznose stavovi. Upravo zbog toga su nam slušaoci verovali - objašnjava Stupar.
On dodaje da je pozadina svega to što je nova vlada, koja je pre nekoliko meseci formirana u Britaniji, odlučila da se zbog teške ekonomske situacije moraju smanjiti troškovi. Tako je u narednih pet godina Bi-Bi-Siju zamrznuta pretplata, a Forin ofis više neće finansirati Svetski servis koji se emituje na 30 stranih jezika.
Ipak, postavlja se pitanje da li nas posmatraju kao nebitnu i malu državu ako su nam među prvima uskratili njihov program koji na ovim prostorima ima višedecenijsku istoriju. Stupar objašnjava da se cela stvar sa gašenjem programa u Srbiji može pročitati i politički.
- Teško je oteti se utisku da Britanija Balkanu više ne pridaje značaj i da se kao jedan od lidera povlači. Balkan više nije prioritet Britanije, a bio je doskoro. Međutim, pitanje je da li se Forin ofis distancira od Balkana jer je završio posao, nije uspeo ili nije u stanju da završi posao. To znači i da Evropa preuzima značajnu ulogu na ovim prostorima, a Britanija se okreće nekim drugim zemljama. Moj lični stav je da njihov posao ovde nije završen - kaže Stupar.
Brejking njuz: 5. oktobar
On kao najznačajnije momente na ovim prostorima koje je prenosio kao novinar Bi-Bi-Sija navodi ratove, 5. oktobar i izručenjeMiloševića Hagu. Ti događaji bili su „brejking njuz" ili udarne vesti u celom svetu.
- Bio je to izuzetno težak posao, koji sam časno radio. Kada se osvrnem na te događaje, drago mi je što sam bio njihov deo, jer to ispunjava čoveka. Još ne znam šta ću raditi, od danas ću početi da razmišljam o novom poslu - kaže dugogodišnji dopisnik Bi-Bi-Sija za Srbiju.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.