Astronauti čak osam sati “šetali” svemirom

Izvor: Svet, 08.Nov.2015, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astronauti čak osam sati “šetali” svemirom

Dvojica američkih astronauta provela su u petak u svemirskoj šetnji, izvan Međunarodne svemirske stanice (ISS), gotovo osam sati u pokušaju zaustavljanja isticanja opasnog amonijaka iz glavnog sistema za hlađenje, saopštila je NASA.
Glavnokomandujući svemirske stanice Skot Keli i inženjer Kjel Lindgren isključili su rezervni sistem za hlađenje koji je bio u upotrebi od 2012. godine, i zaustavili su isticanje amonijaka u jednom od osam glavnih prstenova za hlađenje na >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << ISS-u.
U maju 2013. godine druga posada je zamenila neispravnu pumpu, a tokom maratonske svemirske šetnje u petak, Keli i Lindgren su glavni sistem za hlađenje ponovo napunili amonijakom i aktivirali ga.
Prilikom paljenja sistema za hlađenje ‘pobeglo’ je tek nekoliko ‘pahuljica’ amonijaka.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.