Ana Radmilović: Pišem roman o mom ocu Zoranu

Izvor: Press, 20.Jul.2010, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ana Radmilović: Pišem roman o mom ocu Zoranu

Ana Radmilović: Pišem drugi roman o mom ocu koji opisuje dešavanja do moje 11. godine, dok je on bio živ. Svi su očekivali da budem kao tata i, valjda, da imam i brkove
Ana Radmilović, ćerka legendarnog glumca Zorana Radmilovića, 25 godina od smrti slavnog oca priznaje da je pomalo ljuta na njega što ju je prerano napustio. Radmilovićeva za Press kaže da je diplomirala glumu, što se od nje očekivalo, ali da se u njoj nije pronašla >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i otkriva detalje drugog romana o svom ocu, čije pisanje privodi kraju.
- Priče o meni i mom ocu tiču se dešavanja do moje 11. godine, dok je on bio živ. U knjizi ću se baviti samo našim odnosom. On je imao i dnevnik koji je pisao o meni, pa ću neke detalje odatle izneti u javnost. Planiram da bude i nekoliko gostiju u romanu, koji će govoriti o Zoranu i koji bi trebalo da se pojavi do kraja avgusta - kaže Ana.

Terao je po svome
Ana posebno izdvaja jednu priču iz detinjstva, koju će opisati u romanu.
- Neki dečak iz komšiluka dolazio je veoma često da se igramo. Jednom prilikom Zoran je pitao majku da li taj dečko hoće da se useli kod nas. Mama mu je odgovorila da smo samo deca, a on mi je, pošto je primetio da je preterao, rekao: „Znaš, Mico, svi muškarci su pe*eri i moraš da se čuvaš. Eto, i mama zna da su svi takvi osim tvog tate." A mama je dodala: „I Marlona Branda" - kroz smeh prepričava Ana.
Kao i svaki otac, Radmilović se prema svojoj jedinici ponašao zaštitnički, čak je i preterivao u tome.
- Govorio je da neću izlaziti do tridesete godine, a za svakoga se raspitivao iz kakve je kuće, ko je, šta je... Nije mi dozvoljavao ni ulicu da pređem sama. Bio je veoma posvećen, predan, topao i jednostavan kad god bi bio kod kuće, jer je imao česta duga snimanja i gostovanja. Čini mi se da sam pomalo ljuta na njega što me je prerano napustio - priznaje Ana.

Radmilovićeva kaže da je van kuće njen otac bio „čovek na svoju ruku".
- Iako je u suštini bio nežan čovek, znao je i te kako da istera svoje. Ali, sve je radio sa šarmom, pa su ljudi mislili da se sve vreme šali. Kad je '80-ih krenula histerija protiv Albanaca, namerno me je odveo u omiljenu poslastičarnicu u Bulevaru revolucije, čiji je vlasnik bio Albanac. Dok smo sedeli i jeli sutlijaš, javljao se svima da bi ga primetili. Jednom prilikom u Cavtatu, dok smo sedeli u nekoj taverni, glasno je pričao da bi voleo da Srbija preko tog mesta ima izlaz na more. Nastala je ludnica, jedni su skočili da ga biju, a drugi da ga brane. U toj gunguli umalo da ostane bez oka, jer je neka čaša prsla i srč se razleteo na sve strane. Bio je incidentan i terao je po svome, ali se nikada nije tukao - kaže Ana.
Mama zbog tate prestala da glumi
S obzirom na to da je imala 11 godina kada je Zoran preminuo, Ana nije ni bila svesna njegove veličine.
- Nisam bila svesna činjenice ko mi je otac i koliko je popularan sve do devedesetih godina. U srednjoj školi svi moji drugovi su prepričavali replike iz „Maratonaca" i „Radovana Trećeg", a ja sam se čak ljutila jer sam smatrala da to pripada samo meni. Mislim da mi u životu nije mnogo pomoglo to čija sam ćerka. Bar ne u materijalnom smislu - kaže Ana.

Posle očeve smrti nastavila je da živi sa majkom Dinom Rutić-Radmilović.
- Moja majka je Zagrepčanka, a inače živi na Dorćolu. Po profesiji je glumica i igrala je u filmovima „Bitka na Sutjesci", „Nizvodno od sunca", seriji „Banjica"... Dobijala je i neke nagrade. Kada se udala za Zorana prestala je da glumi, da bi on imao više prostora za svoj posao - rekla je Ana.
S obzirom na to da je Zoranova ćerka, od nje se očekivalo da postane glumica. Međutim, ona je krenula drugim putem.
- Upisala sam i diplomirala glumu na Akademiji u Novom Sadu, u klasi Mire Banjac. Međutim, posle samo godinu dana shvatila sam da se time nikada neću baviti. Nisam rođena za javni posao. Budući da sam ćerka Zorana Radmilovića, svi su od mene očekivali da budem kao on i, valjda, da imam brkove (smeh). Pre glume bavila sam se baletom, ali me ni to nije dugo držalo. Poslednjih godina radim kao novinar, a donedavno sam, više od godinu i po dana, boravila na Kosovu. Trenutno pišem blogove za sajt B92 i za „Novu srpsku političku misao", na šta sam veoma ponosna, budući da su to dve nespojive stvari - kaže Ana Radmilović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.