Izvor: Poznati.info, 05.Feb.2018, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin je srpski političar, bivši ministar rada, zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja, a u vladi Ane Brnabić 2017. godine postaje ministar odbrane. Po struci je diplomirani pravnik, a bavio se i novinarstvom. Bio je odgovorni urednik nedeljnika Pečat, politički komentator Radio Indeksa i kolumnista listova Centar, Nacional i Svet.

Obrazovanje

Vulin je osnovnu školu završio u Novom Sadu, gimnaziju u Sremskim Karlovcima, a diplomirao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Privatni život

Njegova porodica je poreklom iz Bosne i Hercegovine, a on je rođen 2.10.1972. godine u Novom Sadu. Aleksandrova majka Bosa je bila medicinska sestra, a otac Ranko inženjer. Ima i mlađeg brata Bojana.

U braku je s Natašom Vulin koju mnogi smatraju najlepšom suprugom političara u Srbiji. Imaju jedno dete. Nataša je direktorica marketinga u Color Press grupi i izbjegava pojavljivanja u javnosti.

2015. godine je Agencija za borbu protiv korupcije prijavila Vulina Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog sumnje da je počinio krivično delo prilikom kupovine stana na Zvezdari. Utvrđeno je da on i supruga nisu imali novca za kupovinu tog stana pa je Agencija zatražila objašnjenje od Vulina koji je rekao da je novac za stan posudio od Natašine tetke iz Kanade. Tužilaštvo je 2017. godine obustavilo postupak protiv njega.

Posao

Vulinova politička karijera počinje 1990. godine kada se učlanio u Savez komunista – Pokret za Jugoslaviju, koji se 1994. godine podelio na dva dela. Jedna strana je podržavala Slobodana Miloševića, a predvodili su je Vulin i Mira Marković, dok se druga protivila Miloševićem režimu. Tada je nastala Jugoslovenska levica – JUL, u kojoj je Vulin bio na funkciji potparola i zamenika predsednika Direkcije.

Nakon što je JUL 1998. godine u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom i Socijalističkom partijom Srbije formirao vladu, Vulin je napustio stranku. Dve godine kasnije osniva Partiju demokratske levice koja se 2002. godine, zajedno s Demokratsko socijalnom partijom, predvođenom Miloradom Vučelićem, pridružila SPS-u.

2000. godine postaje pomoćnik direktora marketinga u firmi Super press i na toj funkciji ostaje dve godine. Od 2003. do 2007. godine je bio direktor marketinga u firmi Color press, a od 2007. do 2012. godine zamenik generalnog direktora Color media international.

Vulin je 2003. godine organizovao prosvede protiv uhićenja generala Veselina Šljivančanina i tom prilikom se sukobio s policijom, pa je mesec dana proveo u zatvoru. 2006. godine napušta stranku zbog afere “Kofer”, u kojoj je uhićen Vladimir Zagrađanin, tadašnji direktor SPS-a, jer je davao mito viceguverneru Narodne banke Srbije Dejanu Simiću.

2008. godine osniva stranku Pokret socijalista i od tada se nalazi na čelu te stranke. Pokret socijalista je 2010. godine napravio koaliciju s Pokretom Snaga Srbije, Novom Srbijom i Srpskom naprednom strankom. Koalicija je na izborima 2012. godine osvojila 24,04% glasova, a Aleksandar Vulin je postao poslanik u Skupštini.

U julu iste godine postaje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i na toj poziciji ostaje do septembra 2013. godine. Nakon toga postaje ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju. Kada je Srbija u aprilu 2013. godine potpisala sporazum s Prištinom, Vulin je izjavio da će podnesti ostavku, ali to se ipak nije dogodilo.

Njegov Pokret je 2014. godine stupio u koaliciju s Novom Srbijom, Naprednom Srbijom, Socijaldemokratskom partijom Srbije i Srpskim pokretom obnove, te su na izborima osvojili 158 mandata od kojih su tri pripala Pokretu socijalista. Vulin nakon tih izbora dolazi na funkciju ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i ostaje na njoj i nakon izbora koji su se održali 2016. godine.

U vladi Ane Brnabić 2017. godine dolazi do zamene, Vulin postaje ministar odbrane, a na njegovo mesto u Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja dolazi dotadašnji ministar obrane Zoran Đorđević. Nakon toga se u medijima pojavila informacija da je Vulin izbegao služenje vojnog roka, pa se dio javnosti pitao kako je moguće da osoba koja je izbegavala vojsku postane ministar odbrane.

Vulin je u oktobru 2017. godine dao izjavu u kojoj navodi kako će Srbija, u borbi protiv Islamske države, svoju vojnu efektivu staviti na raspolaganje trećim akterima, čime je pokazao neupućenost o tome da se takozvana Islamska država već nalazila pred vojnim porazom.

Njegova izjava je izazvala reakcije Narodne stranke, koja je pozvala Aleksandra Vučića da se pobrine da njegovi ljudi od povjerenja prestanu olako davati izjave o uključivanju srpske vojske u međunarodne konflikte, te predsjednika Odbora za obranu i sigurnost DS Srete Malinovića koji je izjavio da je vreme za smenu Aleksandra Vulina jer postaje opasan po sigurnost i interese Srbije.

Umirovljeni general pukovnik i potpredsjednik Narodne stranke, Zdravko Ponoš, upozorio je Aleksandra Vučića da Vulin pokazuje nerazumevanje osnovnih političkih procesa u svetu i da diletantski tumači vojnu odgovornost.

Nakon što je predsednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, pozvala predsjednika Aleksandra Vučića u posetu Hrvatskoj, hrvatski potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je dobrodošao u Hrvatsku, ali da se od njega očekuje isprika “zbog velikosrpske agresije”. Na to je reagirao i Vulin izjavom da predsednik ne treba ići u Hrvatsku jer prema njegovu mišljenju Vučićeva mirovna politika tamo nema sugovornike, a ako ipak odluči otići, da je on taj koji treba očekivati i dobiti ispriku za zločine izvršene nad Srbima u Drugom svetskom ratu.

Najveća postignuća

Aleksandar Vulin svoju političku karijeru gradi od 1990. godine i od tada je promenio nekoliko stranaka. Najveći uspeh u karijeri je ostvario 2014. godine, kada dolazi na čelo Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, i zatim 2017. godine kada je postao ministar odbrane.

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.