Izvor: Scandal.rs, 29.Nov.2016, 11:00 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ako ste izbacili gluten ne znači da ćete smršati. A postoji i šansa da ozbiljno ugrozite zdravlje
Gluten je proteinska komponenta prisutna u pšenici, raži i ječmu, odnosno žitaricama koje su prisutne u svakodnevnoj ishrani. To što neka namirnica ne sadrži gluten, ne znači da ima manje kalorija i masnoća. I osobe na bezglutenskom režimu ishrane mogu da se ugoje.
Gluten kao uzrok debljine
Kada osobe osetljive na gluten konzumiraju namirnice bogate glutenom dolazi do stvaranja antitela i upalnih procesa u tankom crevu. Rezultat tih upalnih zbivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << je uništenje ćelija crevne sluznice i atrofija crevnih resica neophodnih za apsorpciju. Posledica toga je pothranjenost i to bez obzira na ukupnu količinu konzumirane hrane, barem kod većine ljudi. Povećava se apetit te smanjuje sposobnost organizma da razgrađuje masne naslage što je dodatan razlog zašto osobe s preosetljivošću na gluten teško gube kilograme.
Naučnici su razvili teoriju kako gluten doprinosi razvoju rezistencije na leptin, koji je hormon koji šalje signal sitosti. Ako telo postane otporno na ovaj proces, osoba oseća konstantnu glad, jede više što uzrokuje gojaznost.
Pročitajte i… Namirnice koje jedete svaki dan zapravo vas goje više nego što mislite
Ostatak teksta pročitajte ovde: Ako ste izbacili gluten ne znači da ćete smršati. A postoji i šansa da ozbiljno ugrozite zdravlje