Vozom od Kragujevca do Lapova od oktobra za pola sata

Izvor: RTS, 02.Sep.2019, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozom od Kragujevca do Lapova od oktobra za pola sata

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, obišla je radove na rekonstrukciji pruge Lapovo–Kragujevac i poručila da će se vozom između ova dva grada od 1. oktobra putovati manje od pola sata, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.
Zorana Mihajlović je nakon obilaska radova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Batočini rekla da će zaključno sa idućom godinom u Srbiji biti ukupno rekonstruisano oko 800 kilometara regionalnih pruga.

"Regionalne pruge su jednako važne za bolji život građana kao i glavni koridori koje modernizujemo, i naš zadatak je da stvorimo uslove da se i tim prugama ide brzo, i novim vozovima", rekla je Mihajlovićeva u Batočini.
Podsetila je da pre 2014. nije rekonstruisan nijedan kilometar regionalnih pruga, kao i da je Svetska banka u jednoj studiji pre nekoliko godina ocenila da je Srbija na železnici propustila 2,5 investiciona ciklusa, odnosno 40 godina razvoja.
"Prosto su svi zaboravili da železnica uopšte postoji", dodala je ministarka.
Mihajlovićeva je rekla da je vrednost radova na rekonstrukciji pruge Lapovo–Kragujevac dužine 27,5 kilometara 11 miliona evra, dodatna četiri miliona evra uloženo je u sanaciju klizišta, a radove je finansirala Infrastruktura železnice Srbije sopstvenim sredstvima.
Navodi i da će se posle ove rekonstrukcije, izvoditi radovi i na deonici od Kragujevca do Kraljeva, što je, kako kaže, važno za bolje povezivanje i razvoj Šumadijskog okruga.
V. d. generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije", Miroljub Jevtić, rekao je da će radovi na rekonstrukciji biti završeni mesec dana pre roka, 30. septembra, i da će putovanje između Lapova i Kragujevca trajati 26 minuta.
"Voz će saobraćati na relaciji Lapovo-Kragujevac i dalje do Mladenovca, gde će imati vezu i sa BG vozom", rekao je Jevtić.
Načelnica Šumadijskog okruga, Biljana Ilić Stošić, rekla je da će posle 132 godine otkako je izgrađena, biti rekonstruisana pruga Lapovo-Kragujevac i da će od 1. oktobra građani moći ponovo da putuju vozom po povoljnijoj ceni od autobuske karte.
"Ova pruga takođe je značajna i za teretni saobraćaj i za sve kompanije koje ovde posluju", rekla je Ilić Stošićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.