Vozom od Kragujevca do Lapova od oktobra za pola sata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2019, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozom od Kragujevca do Lapova od oktobra za pola sata

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na rekonstrukciji pruge Lapovo - Kragujevac i poručila da će se vozom između ta dva grada od 1. oktobra putovati manje od pola sata.

Mihajlović je kazala da je vrednost radova na rekonstrukciji te pruge, dužine 27,5 kilometara 11 miliona evra, dok je dodatnih četiri miliona evra uloženo u sanaciju klizišta, a radove je finansirala ''Infrastruktura >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << železnice Srbije'' sopstvenim sredstvima.

Na konferenciji za medije u Batočini ministarka je poručila da će zaključno sa idućom godinom u Srbiji biti rekonstruisano oko 800 kilometara regionalnih pruga.

''Regionalne pruge su jednako važne za bolji život građana, kao i glavni koridori koje modernizujemo, a naš zadatak je da stvorimo uslove da se i tim prugama ide brzo i novim vozovima'', rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da pre 2014. godine nije rekonstruisan nijedan kilometar regionalnih pruga u Srbiji, kao i da je Svetska banka u jednoj studiji pre nekoliko godina ocenila da je Srbija na železnici propustila dva i po investiciona ciklusa, odnosno, 40 godina razvoja.

''Prosto su svi zaboravili da železnica uopšte postoji'', dodala je ona.

Ministarka je najavila da će se sledeće godine biti rekonstruisana i deonica pruge od Kragujevca do Kraljeva što je, ističe, važno za bolje povezivanje i razvoj Šumadijskog okruga.

Upitana kada će u Kragujevcu biti izgrađeni stanovi za pripadnike vojske, kaže da je obezbeđena građevinska dozvola i odobren izvođač radova, te da se uskoro očekuje početak izgradnje.

V.d. direktora ''Infrastrukture železnice Srbije'' Miroljub Jevtić rekao je da će radovi na rekonstrukciji pruge Lapovo- Kragujevac biti završeni mesec dana pre roka, odnosno 30. septembra, i da će putovanje između ta dva grada trajati 26 minuta.

''Voz će saobraćati na relaciji Lapovo-Kragujevac i dalje do Mladenovca gde će imati vezu sa beogradskim vozom'', rekao je Jevtić.

Dodao je da će se voz kretati brzinom od 110 kilometara na čas.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić rekla je da će posle 132 godine otkako je izgrađena, biti rekonstruisana pruga Lapovo-Kragujevac i da će od 1.oktobra građani ponovo moći da putuju vozom po povoljnijoj ceni od autobuske karte.

Kaže da će vozna karta koštati 150 dinara, dok je autobuska karta za tu relaciju 330 dinara.

''Ova pruga je značajna i za teretni saobraćaj i za sve kompanije koje ovde posluju'', rekla je Ilić Stošić.

Takođe, deonica puta Kragujevac - Batočina, kako je najavljeno, biće završena u martu sledeće godine.

Brza saobraćajnica Kragujevac - Mrčajevci sledeće godine

Izgradnja brze saobraćajnice od Kragujevca do Mrčajevaca počeće u drugoj polovini sledeće godine, najavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako je rekla, trenutno se radi tehničko-projektna dokumentacija za deonicu puta od Kragujevca do Mrčajevaca koja će se povezati sa deonicom Preljina - Kraljevo.

Mihajlović je kazala da će brza saobraćajnica od Kragujevca do Mrčajevaca biti dužine 35 kilometara i da je procenjena vrednost investicije oko 150 miliona evra.

''Kada se završi osnovna dokumentacija, znaće se tačan iznos investicije. Putevi Srbije imaju obavezu da završe dokumentaciju, a da se zatim u budžetu za narednu godinu vidi i izdvoji novac za tu saobraćajnicu'',rekla je Mihajlović novinarima.

Dodala je da bi izgradnja saobraćajnice trebalo da počne u drugoj polovini sledeće godine ili u trećem kvartalu.

Ministarka je najavila da će deonica autoputa Kragujevac - Batočina biti gotova do marta sledeće godine.

Upitana da li će kampanja Budućnost Srbije obići i Šumadijski okrug, uz konstataciju novinara da se u Kragujevac poslednjih godina nije ulagalo dovoljno, Mihajlović je kazala da infrastrukturni projekti koji se izvode u tom kraju upravo pokazuju drugačije.

Ona je najavila da će kampanja Budućnost Srbije biti i u Šumadijskom okrugu i dodala da i tu ima značajnih investicija, kao što je Simens.

"Ne postoji grad u Srbiji koji će biti zanemaren, infrastruktura je važna i naši interesi su da ljudima omogućimo da ostanu da žive na prostoru gde su se rodili i gde imaju svoju porodicu. Niti Kragujevac, niti bilo koji drugi deo Srbije ne sme biti zapostavljen", rekla je Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vozom od Kragujevca do Lapova od oktobra za pola sata

Izvor: RTS, 02.Sep.2019

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, obišla je radove na rekonstrukciji pruge Lapovo–Kragujevac i poručila da će se vozom između ova dva grada od 1. oktobra putovati manje od pola sata, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice...

Nastavak na RTS...

Mihajlović: Vozom od Kragujevca do Lapova od oktobra za manje od pola sata

Izvor: Danas, 02.Sep.2019

Završava se rekonstrukcija 27,5 kilometara železničke pruge od Kragujevca do Lapova koja će za saobraćaj će biti otvorena 1. oktobra, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović. Članak Mihajlović: Vozom od Kragujevca do Lapova od oktobra...

Nastavak na Danas...

Mihajlović: Opozicija bojkotuje izbore zbog straha od nepovoljnog rezultata

Izvor: Beta, 02.Sep.2019

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se iza bojkota izbora, koji je najavio deo opozicije, zapravo krije strah od nepovoljnog rezultata po njih jer "nemaju plan i program, niti šta da ponude gradjanima"."Najlakše je u životu skloniti se, ali morate da se borite za svoju...

Nastavak na Beta...

Kroz Šumadiju šinama 100 na sat

Izvor: Večernje novosti, 02.Sep.2019

Ministarka Mihajlović obišla radove na rekonstrukciji pruge Lapovo – Kragujevac Deonica je dugačka 27,5 kilometara a u nju je uloženo 15 miliona evra PUTNICI koji koriste prugu Lapovo - Kragujevac od 1. oktobra voziće se prosečnom brzinom od 100 kilometara na sat, i tu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.