Tehnološki divovi mole Trampa: Izuzmite naše proizvode iz novih carina, uništićete nam profit

Izvor: B92, 22.Jun.2019, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnološki divovi mole Trampa: Izuzmite naše proizvode iz novih carina, uništićete nam profit

Vašington -- Tehnološki divovi Apple, Dell Technologies, HP, Intel, Microsoft, Sony i Nintendo traže od Donalda Trampa da se njihovi proizvodi izuzmu iz nove runde carina.

Oni kažu da bi nove tarife, koje se uvode između Kine i SAD, naštetile njihovim kompanijama i značajno umanjile njihov profit.

Bela kuća je predložila zakon koji bi odredio 25 posto poreza na 300 milijardi dolara vredne kineske proizvode koji dosad nisu bili meta trgovinskog rata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te dve države.

Tarife bi se odnosile na niz proizvoda, od onih životinjskog porekla, pa sve do odeće i obuće, a među njima bi bili i laptopi, konzole za video igre, baterije i drugi artikli za koje tehnološke kompanije najavljuju da će, ako se na njih uvedu tarife, poskupti i naštetiti njihovom profitu.

Apple je u svom pismu istakao svoj doprinos američkoj tehnologiji naglasivši kako ta kompanija plaća najveći korporativni porez u SAD-u, a širom zemlje zapošljava više od dva miliona ljudi.

Neće biti konkurentni

Dodatni porezi, naveli su, umanjiće taj doprinos i potencijalno ugroziti njihovu mogućnost da se takmiče sa stranim rivalima.

"Kineski proizvođači s kojima se mi takmičimo na globalnom tržištu nemaju značajno prisustvo u SAD-u tako da ne bi bili pogođene s američkim carinama, kao što ne bi bili pogođeni ni naši ostali inostrani konkurenti. Američke tarife bi, dakle, išle u korist naši rivalima", objavili su iz Applea uz listu od dvadesetak proizvoda, među kojima su i iPhonei i MacBookovi, za koje žele da budu izuzeti iz novih carina.

Skočiće cene laptopa

U zajedničkom pismu, Dell, HP, Intel i Microsoft od američke Vlade traže da izuzmu laptope i tablete, a naveli su i da bi, ako se carine ipak budu odnosile i na njih, maloprodajna cena laptopa mogla skočiti čak 120 dolara. Sony, Nintendo i Microsoft isto su zatražili za igraće konzole.

Inače, američki predsednik Donald Trump trebalo bi da se iduće nedelje sastane s kineskim liderima na samitu zemalja članica grupe G20 u Japanu. Mnogi se nadaju da bi, ako pregovori prođu dobro, Tramp mogao da odustane od novih tarifa.

Američko udruženje koje predstavlja preko 2000 tehnoloških kompanija (The Consumer Technology Association) u svom pismu od predsednika Trampa tražilo je da u potpunosti odustane od carina, a upravo su G20 summit naveli kao priliku za pregovore i poboljšanje američko-kineskih odnosa.
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tehnološki divovi mole Trampa: "Izuzmite naše proizvode iz novih carina, UNIŠTIĆETE NAS!"

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2019

Tehnološki divovi Apple, Dell Technologies, HP, Intel, Microsoft, Sony i Nintendo traže od Donalda Trampa da se njihovi proizvodi izuzmu iz nove runde carina...Oni kažu da bi nove tarife, koje se uvode između Kine i SAD, naštetile njihovim kompanijama i značajno umanjile njihov profit...Bela kuća...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.