Svetska banka: U Beogradu se najduže čeka na građevinske dozvole

Izvor: Blic, 28.Jun.2011, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka: U Beogradu se najduže čeka na građevinske dozvole

Zrenjanin ima najbolju proceduru za izvršenje ugovora, a u Beogradu se najduže čeka na građevinske dozvole u konkurenciji 22 grada jugoistočne Evrope, objavila je danas Svetska banka.

U izveštaju o uslovima poslovanja u jugoistočnoj Evropi, gradovi Srbije su najlošije rangirani u pogledu izdavanja građevinskih dozvola uprkos Zakonu o planiranju i izgradnji iz 2009. kojim je taj pročes pojednostavljen.

Situacija, međutim, nije ujednačena - najlošija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je u Beogradu, u kojem se na građevinsku dozvolu sada čeka skoro godinu dana, pet meseci duže nego 2008, kada je objavljen prethodni izveštaj Svetske banke, koji meri napredak u reformama u četiri oblasti - procedure za pokretanje firmi, za izdavanje gradjanskih dozvola, upis imovine i sudsko izvršenje ugovora.

U konkurenciji 22 grada Srbije, Bosne Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Moldavije, Kruševac je za samo jedno mesto bolji od Beograda po izdavanju gradjevinske dozvole, Užice je na 16. mestu, a Vranje i Zrenjanin dele 13. poziciju.

U Vranju, kako se navodi, dozvola sada može da se dobije za šest meseci, što je tri meseca brže nego pre tri godine.

Dobijanje građevinske dozvole najlakše je u makedonskom gradu Bitolju, u kojem je za to potrebno 96 dana, po čemu se Bitolj našao na 27. mestu u svetu.

Celokupna procedura izdavanja građevinskih dozvola najlakša je u Nikšiću u Crnoj Gori. Troškovi tog posla najviši su u Podgorici - 2.132 odsto prihoda po stanovniku, odnosno 140.000 dolara, a najniži u moldavskom Baltiju - 110 odsto prihoda po stanovniku, odnosno 1.852 dolara.

Gradovi u Srbiji su generalno gledano skupi kada je reč o građevinskim dozvolama, pa ti troškovi iznose tri četvrtine troškova svih procedura u protivvrednosti od 83.278 dolara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Građevinske dozvole i dalje problem u Srbiji

Izvor: S media, 28.Jun.2011

Zrenjanin ima najbolju proceduru za izvršenje ugovora. U Beogradu se najduže čeka na gradjevinske dozvole u konkurenciji 22 grada jugoistočne Evrope, objavila je danas Svetska banka. ..Zrenjanin ima najbolju proceduru za izvršenje ugovora, a u Beogradu se najduže čeka na gradjevinske dozvole...

Nastavak na S media...

U Beogradu se najduže čeka na građevinske dozvole

Izvor: Radio 021, 28.Jun.2011

Zrenjanin ima najbolju proceduru za izvršenje ugovora, a u Beogradu se najduže čeka na građevinske dozvole u konkurenciji 22 grada jugoistočne Evrope, objavila je danas Svetska banka.

Nastavak na Radio 021...

Građevinske dozvole najduže se čekaju u Beogradu

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Jun.2011

BEOGRAD - U Beogradu se na građevinsku dozvolu sada čeka skoro godinu dana.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Građevinske dozvole i dalje problem u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2011

BEOGRAD -..Zrenjanin ima najbolju proceduru za izvršenje ugovora, a u Beogradu se najduže čeka na građevinske dozvole u konkurenciji 22 grada jugoistočne Evrope, objavila je danas Svetska banka...U izveštaju o uslovima poslovanja u jugoistočnoj Evropi, gradovi Srbije su najlošije rangirani u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.