Sud naredio Appleu da pomogne dešifrirati mobitel ubojice iz San Bernardina

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Feb.2016, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud naredio Appleu da pomogne dešifrirati mobitel ubojice iz San Bernardina

SAN FRANCISCO - Američki sud naredio je u utorak kompaniji Apple da pomogne saveznoj policiji (FBI) 'razbiti' kod mobitela koji je pripadao Syedu Rizwanu Farooku, jednome od napadača pokolja počinjenog u prosincu u San Bernardinu u Kaliforniji.

Sutkinja Sheri Pym iz okružnog suda u Los Angelesu naredila je da Apple mora pružiti "razumnu tehničku pomoć" radi dostupnosti podataka na Farookovu mobitelu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << iPhone 5C.

Apple još nije odgovorio na zahtjev, ali ima pet radnih dana da to učini.

Direktor FBI-ja James Comey izrazio je prošli tjedan žaljenje što ni dva mjeseca nakon tragedije "nisu uspjeli pristupiti podacima mobitela jednoga od ubojice".

FBI i američke obavještajne agencije vode kampanju već nekoliko mjeseci kako bi proizvođači smartphonea i drugih elektroničkih uređaja ostavili mogućnost pristupa sadržaju u slučaju sudskog naloga.

Velike tehnološke grupe predlažu zapravo sve više proizvoda i aplikacija čije kodove nije moguće razbiti i kojih ključ za pristup podacima ima samo korisnik. Dosad su odbacivale zahtjeve za pristup šifriranim podacima u sklopu sudskih istraga.

Šifriranje je postalo za proizvođače trgovinski argument pošto je američki zviždač Edward Snowden pokazao divovske razmjere prisluškivanja i špijuniranja elektronskih uređaja koje je provodila Nacionalna sigurnosna agencija (NSA).
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Apple: FBI traži od nas da hakujemo sopstvene korisnike

Izvor: Informacija.rs, 18.Feb.2016, 01:54

Sud u Kaliforniji naložio je kompaniji Apple da pomogne Federalnom istražnom birou (FBI) da provali u iPhone koji je koristio Sajed Rizvan Faruk, čoveku koji je zajedno sa svojom ženom Tašfin Malik prošle godine u San Bernardinu, u Kaliforniji, usmrtio 14 osoba. Sudska dokumenta otkrivaju da je...

Nastavak na Informacija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.