Razmatra se inicijativa o doživotnom zatvoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2018, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmatra se inicijativa o doživotnom zatvoru

U Subotici je danas održana Treća konferencija o bezbednosti dece u organizaciji Fondacije Tijana Jurić. Cilj međunarodne konferencije je bio da se čuju primeri dobre prakse iz razvijenih Evropskih zemalja i da se njihovom primenom poboljša bezbednost dece u Srbiji.

Međunarodna konferencija o bezbednosti dece, okupila je i ove godine brojne stručnjake iz čitave Evrope. Fondacija Tijana Jurić, kao organizator uspela je u Suboticu da dovede i specijalnog tužioca iz Velike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Britanije, zemlje koja je već uvela doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta.

"Ne želim da se ovde stvara neka fama da se mi borimo protiv nekih zakona Evropske unije i da uopšte kršimo ljudska prava. Jednostavno, ako je jedna Velika Britanija uvela takav zakon i ima mogućnost da kazni te ubice i počinioce najtežih krivičnih dela, zašto to ne bi uradili i mi", objašnjava Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić.

Što se tiče naše zemlje, kako je objasnila potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, Ministarstvo pravde već je uzelo u razmatranje predlog Fondacije Tijana Jurić o doživotnom zatvoru za sve one koji su počinili teško krivično delo protiv dece, maloletnika, trudnica i nejakih.

"Velika je važnost medija. Mislim da je veoma važno da se isprate ne samo one teške situacije kroz koje društvo ili porodice prolaze, nego da pokušamo da učinimo sve na prevenciji. Da edukujemo roditelje, da edukujemo decu i da sve to učinimo zajednički, dakle civilno društvo, mediji i Vlada Republike Srbije", ističe Zorana Mihajlović.

Veliki donator Fondacije Tijana Jurić je Kraljevina Švedske, gde bezbednost dece takođe predstavlja veliki izazov. Kako je ambasador te zemlje u Srbiji Jan Lundin objasnio svako deseto školsko dete u Švedskoj je bilo predmet neke vrste nasilja seksualne prirode.

"Kazna i krivični zakon je jedno, ali prevencija je još bitnija ako mene pitate. Najbolje bi naravno bilo da ovakvih slučajeva nema, ali daleko smo od toga. Radićemo i dalje da bude bolje i hvala na ovoj inicijativi", kaže Lundin.

Organizatori konferencije očekuju da će zaključci sa međunarodnog skupa, kao i primeri dobre prakse iz razvijenih evropskih zemalja biti usvojeni od strane naše Vlade i da će se oni uskoro naći u punoj primeni u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Razmatra se inicijativa o uvođenju DOŽIVOTNOG ZATVORA za ubice dece

Izvor: Blic, 25.Sep.2018

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je u Subotici da Radna grupa Ministarstva pravde razmatra inicijativu fondacije "Tijana Jurić" o uvođenju doživotne kazne zatvora za najteža dela protiv dece, maloletnika, trudnica i nemoćnih,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.