Najnovije vesti
Vesti Društvo
Mihajlović: Razmatra se inicijativa o uvođenju DOŽIVOTNOG ZATVORA za ubice dece

Mihajlović: Razmatra se inicijativa o uvođenju DOŽIVOTNOG ZATVORA za ubice dece

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je u Subotici da Radna grupa Ministarstva pravde razmatra inicijativu fondacije "Tijana Jurić" o uvođenju doživotne kazne zatvora za najteža dela protiv dece, maloletnika, trudnica i nemoćnih, koju je svojim potpisom podržalo više od 160.000 građana Srbije.

zorana mihajlović Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture / Promo
zorana mihajlović

- Mogu da vam potvrdim da članovi Radne grupe Ministarstva pravde trenutno vrlo aktivno rade na mogućnosti da se ovaj predlog implementira u naš krivično-pravni sistem. Očekujemo da u najskorije vreme radna grupa uz konsultaciju sa stručnom javnošću izađe sa konkretnim i usaglašenim stavom povodom ovog pitanja - rekla je Mihajlović na trećoj konferenciji Fondacije "Tijana Jurić" posvećenoj bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost".

Ona je naglasila da veruje da će Vlada Srbije i Skupština čvrsto podržati svaki predlog oko kojeg se struka usaglasi.

Mihajlovićeva je poručila da su prevencija i edukacija roditelja i dece i zajednički rad celog društva najvažniji da bi deca u Srbiji bila bezbedna.

- Bezbednost dece nije samo pitanje kaznenih odredbi koje Ministarstvo pravde razmatra i koje verujem da će dati pozitivan ishod, nego i pitanje prevencije, i to je ono na čemu bi svi zajedno trebalo da radimo, i civilni sektor i mediji i državne institucije” - rekla je Mihajlović.

"Hvala Igoru Juriću"

Ona je dodala da je edukacija dece i roditelja važna kako bi mogli da na pravi način odreaguju na sve rizike koje prati život u modernom društvu.

- Žao mi je što su morale da se dese tragične stvari da bismo pokrenuli neke stvari i hvala Igoru Juriću na tome što se obratio Vladi Srbije za podršku i na radu koji je omogućio da se o problemu bezbednosti dece govori više nego ranije - rekla je Mihajlović.

Zorana Mihajlović i Igor Jurić
Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture / Promo
Zorana Mihajlović i Igor Jurić

- Postoji srpska izreka: 'Ne daj bože nikom da se to desi'. Ali se malo kad zapitamo šta smo uradili da se neka tragedija ne dogodi. Upravo to je naš zadatak - da se bavimo time da se nikom ne desi” - rekla je potpredsednica Vlade.

Ambasador Švedske Jan Lundin rekao je da i u Švedskoj, bezbednost dece nije samo pitanje kazni za zlostavljanje dece, već i kako ga sprečiti.

- Više od 23.000 slučajeva maltretiranja dece i 3.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja prijavljeno je policiji prošle godine u Švedskoj, a govorimo samo o evidentiranim slučajevima. Svako deseto dete u školama u Švedskoj kaže da je trpelo neki vid zlostavljanja - rekao je Lundin, i dodao da je Švedska spremna da saradjuje sa Srbijom u borbi protiv ovog problema.

Direktor Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić, zahvalio je potpredsednici Vlade na podršci inicijativi fondacije u vezi s pooštravanjem kaznenih odredaba i drugim institucijama koje podržavaju rad fondacije, uključujući Ambasadu Švedske.

- Uspeli smo od 2015. da promenimo jedan zakon, danas se mnogo brže kreće u potragu za decom, uspostavili smo registar nestalih i zahvalni smo državi na podršci - rekao je Jurić i dodao da važno mesto u delovanju ove organizacije čine edukativne i preventivne aktivnosti, povećanje bezbednosti dece na internetu i problem nestanka dece.