Povećanje PDV-a bez većeg efekta

Izvor: RTS, 09.Avg.2012, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanje PDV-a bez većeg efekta

Država ima na računima 140 milijardi dinara i sasvim uredno može da finansira i plate i penzije do proleća, smatra ekonomista Miroslav Zdravković. Efekat povećanja PDV-a na 20 odsto beznačajan, jer se neutralizuje povećanjem plata i penzija od samo jedan i po ili dva odsto, kaže Zdravković.

U državnoj kasi minus je dvostruko veći od planiranog, javni dug čak 10 odsto preko dozvoljene granice, a privreda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u padu od početka godine. U Ministarstvu finansija kažu da imaju plan za uvođenje reda u javne finansije.  

Govoreći o merama koje je najavilo resorno ministarstvo, ekonomista Miroslav Zdravković rekao je da se situacija dramatizuje i da država ima na računima 140 milijardi dinara i da sasvim uredno može da finansira i plate i penzije do proleća, pa čak i leta iduće godine.

"Kada se priča o poreskim promenama, efekat povećanja gornje stope sa 18 na 20 odsto je minoran, nekih 12 do 15 milijardi dinara na godišnjem nivou, što se neutralizuje povećanjem plata u javnom sektoru i penzija od samo 1,5 ili 2 odsto", rekao je Zdravković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kada je reč o povećanju poreza na profit sa 10 na 15 odsto, Zdravković kaže da je taj efekat znatno veći, oko 30 milijardi dinara, pošto je očekivani profit u ovoj godini oko šest milijardi evra ili 60 milijardi dinara.

"U zbiru ove dve mere daju oko 40 milijardi dinara, a isto bi se postiglo ukoliko bi se sa lokalnog nivoa republičkom nivou vratila samo polovina poreza na zarade – znači, da se državi vrati sa 20 na 40 odsto, a ne, kao što je bilo ranije, 60 odsto", objasnio je Zdravković.

Prema njegovim rečima, postoji opasnost da neke realne uštede nisu moguće na taj način i da se najavljena poreska oslobađanja od bilo kakvih taksi, nameta ne mogu kvantifikovati.

"Ukupno se neporeskih prihoda skupi oko 160 milijardi. Ukoliko se u ovome što najavljuje Dinkić nađe 50 ili 60 milijardi dinara, trećina onoga šta privreda plaća mimo zvaničnih poreza, onda znači da je dodatno produbljen deficit. Sada nije realno pričati o tome dok ne vidimio rebalans budžeta", rekao je Zdravković.

Govoreći i aferi "Agrobanka" i hapšenjima osumnjičenih za malverzacije, Zdravković je rekao da je to povoljan signal da država počinje "makar u rudimentima da funkcioniše".

"Ovo je samo zrno peska u odnosu na sve naše probleme i ako želimo da imamo ekonomski boljitak ovo treba da bude praksa", rekao je Zdravković i dodao da svi koji su na bilo koji način umešani u bilo kakve afere treba da odgovaraju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plate i penzije pod zaštitom

Izvor: Vesti-online.com, 09.Avg.2012

Ministarstvo finansija i privrede najavilo paket antikriznih mera, a većina će na snagu stupiti u oktobru. Pomoć poljoprivrednicima. Mali privrednici bez nameta. U javnom sektoru bez otkaza, ali i povišica. ..Plate u javnom sektoru, penzije i socijalna davanje biće prioritet: Mlađan Dinkić  ..Vladi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Plate i penzije pod zaštitom

Izvor: Vesti-online.com, 10.Avg.2012, 01:11

Ministarstvo finansija i privrede najavilo paket antikriznih mera, a većina će na snagu stupiti u oktobru. Pomoć poljoprivrednicima. Mali privrednici bez nameta. U javnom sektoru bez otkaza, ali i povišica. ..Plate u javnom sektoru, penzije i socijalna davanje biće prioritet: Mlađan Dinkić.. ..Vladi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Procene državnog deficita vrtoglavo rastu

Izvor: GdeInvestirati.com, 11.Avg.2012, 10:22

Ministarstvo finansija krajem jula deficit procenio na 188, a samo desetak dana kasnije na 225 milijardi dinara. U ovom trenutku postoje tri procene koliko će do kraja godine iznositi minus u državnoj kasi. Naravno pod uslovom ako se ništa ne preduzme da se smanji.. Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.