Povlastice za mlade poljoprivrednike

Izvor: B92, 16.Okt.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Povlastice za mlade poljoprivrednike"

Mladi poljoprivredni proizvođači treba da dobiju izvesne povlastice i konkretne vidove pomoći kako bi zasnovali proizvodnju i ostali da rade na svojim imanjima.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Boškovićazgovarala je u Novom Selu sa predstavnicima Asocijacije "Banatski paori", predstavnicima udruženja okupljenih oko Asocijacije, kao i poljoprivrednim proizvođačima tog kraja, a najviše sugestija odnosilo se na uvažavanje statusa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mladih poljoprivrednika.

"Razgovarali smo o pripremljenim zakonskim predlozima koji su u proceduri. Čuli smo dosta konkretnih predloga, korisnih sugestija i obećali da ćemo sve te predloge razmotriti i u skladu sa mogućnostima i usvojiti", rekla je Bogosavljević Bošković.

Ministarka je istakla i da joj se jedan od predloga posebno dopao, a to je pitanje žena na selu, koje su, kako je rekla, često na marginama, zapostavljene i zaslužuju daleko veću pažnju.

Prema njenim rečima, sastanak je nastavak odlične saradnje sa Asocijacijom i ogromnom većinom poljoprivrednih proizvođača, koje ministarstvo doživljava kao ravnopravne partnere sa kojima često razgovara i zajednički radi na rešenju problema u poljoprivredi u obostaranom interesu.

Kada je reč o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ministarka je navela da je bilo konkretnih predloga o podršci mladim poljoprivrednim proizvođačima i istakla da ministarstvo radi na pripremi posebnih programa, ne kroz ovaj zakon, već konkretnih programa, kojima će se pronaći sve mogućnosti s ciljem pomoći mladim poljoprivednicima.

Bogosavljević Bošković je rekla da su poljoprivrednici na sastanku naglasili kao dilemu da li je Zakonom previše dato na značaju stočarstvu ili ratarstvu, i s tim u vezi istakla da je ministarstvo predložilo konkretna rešenja koja su u interesu celokupne poljoprivrede Srbije.

"Ne možemo da izdvajamo posebno stočare ili ratare. Nama su posebno važni svi, i oni, kao i voćari i povrtari. Međutim, činjenica je da nam je stočarstvo u značajnoj meri osiromašeno, da se ne može lako oporaviti i činjenica je da smo sebi postavili kao zadatak da očuvamo fond koji imamo i da ga postepeno i uvećavamo", rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je podsetila da je prošle godine zabeležen pozitivan rezultat u odnosu na 2013, kada je broj mlečnih krava bio viši za oko dva i po procenta.

"To nije neko značajno povećanje, ali je nama dovoljan indikator da je zaustavljen negativan trend. To nas ohrabruje da verujemo da ćemo i u narednim godinama održati ovaj nivo i da ćemo dobijati podatke koji će značiti uvećanje stočnog fonda", rekla je Bogosavljević Bošković, podsećajući da smo prošle godine imali i veću proizvodnju mleka i mesa, i da je sve to rezultat opredeljenja vlade.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.