Petković: Odlukom o ličnim kartama i tablicama Kurti zapretio ratom Srbima sa Kosova i Metohije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2022, 19:10

Petković: Odlukom o ličnim kartama i tablicama Kurti zapretio ratom Srbima sa Kosova i Metohije

Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji, saopštio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković povodom današnjih odluka kosovske vlade.

Odluka institucija u Prištini da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oznaka sa imenima srpskih gradova "KM", "GL", "PR", "UR" i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana, predstavlja direktni udar na sve Srbe i južno i posebno severno od Ibra, navodi Petković u saopštenju.

"Nedopustivo je da na ovakvu pretnju sukobom i odmazdom predstavnici međunarodne zajednice ćute i prave se nevešti, dok Aljbin Kurti priprema početak velikog sukoba i napad na Srbe krajem septembra.

Svojim ćutanjem, postaju direktni saučesnici nove destabilizacije prilika na terenu u režiji Aljbina Kurtija, izazvane novom jednostranom odlikom vlasti u Prištini", dodao je direktor Kancelarije za KiM u saopštenju.

"Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani i da im se oduzima legitimno stečena imovina i to dobro treba da znaju svi i u Prištini i Briselu", poručio je Petković.

Šta stoji u odluci vLade tzv. Kosova

Kosovska vlada odlučila je danas da će osobama koje na administrativne prelaze dođu sa ličnim dokumentom koji su izdale srpske vlasti na ulazu da pismo koje zamenjuje identifikaciona dokumenta.

Prema ovoj odluci, svakoj osobi se dostavlja obrazac deklaracije da se privremeno zamenjuje upotreba takvog dokumenta, prenosi Koha.

Takođe, doneta je odluka da se stanovnicima, uglavnom na severu zemlje koji imaju registarske tablice izdate od Srbije, ali u ime gradova Kosova, omogući da se vrate na, kako kažu, registarske tablice RKS.

Kosovska vlada je održala elektronski sastanak na kome je usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa RKS registarskim tablicama za sva vozila opremljena registarskim tablicama "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "JP", "DA" ili "ĐA".

Kako je saopšteno iz Vlade, vlasnicima vozila sa ovim registarskim oznakama omogućen je povratak na Kosovo u periodu od 1. avgusta do 31. septembra ove godine, odnosno dva meseca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petković: Odlukom o registarskim oznakama Kurti najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu

Izvor: Danas, 29.Jun.2022

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je Priština donela jednostranu odluku u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama i zbog toga oštro kritikovao premijera Aljbina Kurtija.

Nastavak na Danas...

Kurti se oglasio nakon nove odluke kosovske vlade: Uredili smo ulazak građana sa srpskim dokumentima i omogućili preregistraciju vozila

Izvor: Blic, 29.Jun.2022

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je kosovska vlada današnjom odlukom uredila ulazak na Kosovo za građane koji imaju lična dokumenta koja je izdala vlast u Srbiji, kao i automobile srpskih registarskih oznaka.

Nastavak na Blic...

Petković sa Lajčakom: Beograd dosledno opredeljen za mirno rešavanje nesuglasica u regionu

Izvor: RTS, 30.Jun.2022, 12:53

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, saopšteno je iz Kancelarije. . U saopštenju se navodi da je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.