Priznanje u slučaju o citostaticima

Izvor: B92, 23.Maj.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznanje u slučaju o citostaticima

Beograd -- Okrivljena Jasmina Gutović iz farmaceutske kuće "Merk" sklopila je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sporazum o priznanju krivice.

Taj sporazum je postao sastavni deo optužnice protiv grupe bivšeg direktora Instituta za onkologiju Nenada Borojevića, rekao je sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić.

Jasmina Gutović je priznala da je davala mito, a sudija Vučinić pre početka suđenja grupi optuženoj za zloupotrebe u nabavci citostatika nije naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << detalje sporazuma.

Početak suđenja Borojevićevoj grupi odložen je za sutra zbog zahteva odbrane za izuzeće zamenice tužioca za organizovani kriminal Mirjane Ilić, o kojem bi trebalo da se izjasni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Advokat Strahinja Kastratović, branilac prvooptuženog Borojevića,zatražio je izuzeće Mirjane Ilić jer namerno nije optužila i službenika farmaceutske kompanije Gorana Orlića, koji je u istrazi priznao da je davao mito, i onda je, prema rečima advokata, veliki deo optužnice zasnovan na njegovom priznanju.

Borojević i još sedam okrivljenih lekara i službenika farmaceutskih kompanija terete se za primanje i davanje mita u vezi sa nabavkom citostatika za Institut za onkologiju.

Borojević, Tomašević, Bekić i Popović su u pritvoru koji im je odredjen posle hapšenja.

U optužnici se navodi da su se lekari Instituta za onkologiju od marta 2007. godine do kraja 2009. godine dogovarali sa predstavnicima farmaceutskih kompanija da im unapred daju podatke o potrošnji citostatika i o planiranim javnim nabavkama.

Dodaje se i da su lekari uticali na povećanu potrošnju citostatika nekih farmaceutskih kuća, kojima su dostavljali informacije na osnovu kojih su dostavljale najpovoljnije ponude, a onda sa njima zaključivali ugovore o kupovini citostatika.

Lekari su, prema optužnici, dobijali novac od farmaceutskih kuća i na njihove račune uplaćivan je novac za navodne autorske honorare.

Sumnja se da su uzimali pet odsto od celokupnog ostvarenog prometa citostatika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priznala da je davala mito za nabavku citostatika

Izvor: SrbijaNet.rs, 23.Maj.2011

Okrivljena Jasmina Gutović iz farmaceutske kuće "Merk" sklopila je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sporazum o priznanju krivice koji je postao sastavni deo optužnice protiv grupe bivšeg direktora Instituta za onkologiju Nenada Borojevića, izjavio je u ponedeljak sudija Specijalnog suda...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Priznala da je davala mito za citostatike

Izvor: Mondo, 23.Maj.2011

Okrivljena Jasmina Gutović iz farmaceutske kuće "Merk" sklopila je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sporazum o priznanju krivice koji je postao sastavni deo optužnice protiv grupe bivšeg direktora Instituta za onkologiju Nenada Borojevića.

Nastavak na Mondo...

Okrivljena iz 'Merka' priznala da je davala mito lekarima

Izvor: Press, 23.Maj.2011

Okrivljena Jasmina Gutović iz farmaceutske kuće „Merk" sklopila je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sporazum o priznanju krivice da je davala mito lekarima.

Nastavak na Press...

AFERA "CITOSTATIK": PRIZNALA DA JE DAVALA MITO

Izvor: Kurir, 24.Maj.2011, 08:17

BEOGRAD - Borojević „traži drugog tužioca“! Okrivljena Jasmina Gutović iz farmaceutske kuće „Merk“ sklopila je s Tužilaštvom za organizovani kriminal sporazum o priznanju krivice, koji je postao sastavni deo optužnice protiv grupe bivšeg direktora Instituta za onkologiju Nenada Borojevića...BEOGRAD...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.