Davala mito za nabavku citostatika

Izvor: S media, 23.Maj.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davala mito za nabavku citostatika

Okrivljena Jasmina Gutović iz farmaceutske kuće "Merk" sklopila je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sporazum o priznanju krivice koji je postao sastavni deo optužnice protiv grupe bivšeg direktora Instituta za onkologiju Nenada Borojevića.

Jasmina Gutović iz farmaceutske kuće "Merk", okrivljena u aferi "Citostatik", priznala je da je davala mito. Sudija Vladimir Vučinić pre početka sudjenja grupi optuženoj za zloupotrebe u nabavci citostatika >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nije naveo detalje sporazuma, nego je rekao da je sud prihvatio sporazum i da je presuda postala pravosnažna.

Farmaceuti na sudu zbog davanja mita

Činovnici bacali mito od kladioničara u kante za otpatke

Kragujevac: Uhapšen hirurg zbog primanja mita!

Početak sudjenja Borojevićevoj grupi odložen je za sutra zbog zahteva odbrane za izuzeće zamenice tužioca za organizovani kriminal Mirjane Ilić, o kojem bi trebalo da se izjasni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Advokat Strahinja Kastratović, branilac prvooptuženog Borojevića, zatražio je izuzeće Mirjane Ilić jer namerno nije optužila i službenika farmaceutske kompanije Gorana Orlića, koji je u istrazi priznao da je davao mito, i onda je, prema rečima advokata, veliki deo optužnice zasnovan na njegovom priznanju.

"Orlić je priznao da je učestvovao u izvršenju krivičnog dela, a nije optužen, nego je u predmetu dobio status svedoka, a sa njim nije sklopljen ni sporazum o priznanju krivice. Tražim i da se njegovi iskazi izuzmu iz predmeta, a ako se izuzmu, onda nema dokaza protiv optuženih", rekao je Kastratović.

Dodao je da je zbog, kako je ocenio, takvih propusta tužilaštva, podneo i krivičnu prijavu protiv Mirjane Ilić.

Borojević i još sedam okrivljenih lekara i službenika farmaceutskih kompanija terete se za primanje i davanje mita u vezi sa nabavkom citostatika za Institut za onkologiju.

Pored Borojevića, koji je označen kao vodja grupe, optuženi su i načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić, direktor apoteke Ivan Popović i pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost Zoran Tomašević. Optuženi su i generalni direktor farmaceutske firme Ros Vojislav Petrović, direktor onkološkog sektora kompanije Farmasvis Andreja Soretić i Predrag Marinković i Ana Matović, oboje iz kompanije Astra Zeneka i oni su uhapšeni krajem juna 2010. godine.

Borojević, Tomašević, Bekić i Popović su u pritvoru koji im je odredjen posle hapšenja.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.