Nećemo da radimo sa 67 FOTO

Izvor: B92, 24.Nov.2014, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nećemo da radimo sa 67" FOTO

U Belgiji je zbog vladinih mera štednje počo štrajk zbog kojeg je luka Antverpen praktično blokirana, a železnički i autobuski saobraćaj odvijaju se otežano.

Štrajk je pogodio četiri od deset belgijskih provincija, a zahvatio je i privatni i državni sektor u Flandriji i Valoniji.

Vozovi koji su jutros stigli iz Pariza u Brisel kasnili su pola sata, a oni koji su danas planirali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << put avionom imali su poteškoća da se probiju do briselskog aerodroma, pošto su štrajkači postavili barikade na putu.

Povod za štrajk je namera vlade da u narednih pet godina sprovede reforme u cilju uštede oko 11 milijardi evra. To između ostalog podrazumeva odlazak u penziju sa 67, a ne sa 65 godina kao sada.

Te mere donela je nova belgijska vlada, koja je sa premijerom Šarlom Mišelom na čelu na dužnost stupila 11. oktobra.

Prilaz luci u Antverpenu jutros su blokirali lučki radnici, a belgijski mediji javili su da je oko 30 brodova sprečeno da je napusti.

Autobuski i železnički saobraćaj praktično su u prekidu, a štrajkači su sprečili prilaz nekim od industrijskih zona.

Štrajk je organizovan nepune tri nedelje pošto je 6. novembra 100.000 ljudi u Briselu protestovalo zbog namere vlade da liberalizuje tržište i uvede mere štednje.

Belgija ima dugu tradiciju kolektivnog pregovaranja poslodavaca i zaposlenih, a koalicione vlade koje su predstavljale celu skalu javnog mnjenja, često su uspevale da izbegnu društvene sukobe.

Sadašnja koaliciona vlada, koju čine tri partije bliske privrednicima i centristički hrišćanski demokrati, prva je posle nekoliko decenija koja to nije u stanju.

Za 15. decembar u Belgiji je najavljen generalni štrajk.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Štrajk protiv mera štednje paralisao saobraćaj u Belgiji

Izvor: Prva.rs, 24.Nov.2014

Štrajk je deo planirane serije protesta zbog namere belgijske vlade desnog centra da od sledehe godine poveća starosnu granicu za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina i olakša poslodavcima otpuštanje radnika, javili su belgijski mediji.. .Sindikati su najavili da će slicne akcije organizovati...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.