Mihajlović: Podizanje energetske efikasnosti je cilj Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2021, 14:55

Mihajlović: Podizanje energetske efikasnosti je cilj Srbije

Povećanje energetske efikasnosti u Trsteniku ne znači samo niže račune za toplotnu i električnu energiju već je to pitanje razvoja i boljeg životnog standarda, rekla je danas potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Istakla je da Srbija vodi računa o korišćenju resursa u procesu energetske tranzicije i da je podizanje energetske efikasnosti nacionalni cilj, kao i da će država i u narednim godinama subvencionisati zamenu stolarije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ugradnju solarnih panela, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Mihajlovićeva je u Trsteniku obišla radove na unapređenju energetske efikasnosti u OŠ "Živadin Apostolović", kao i jedno domaćinstvo od 23 koja su dobila subvencije države za zamenu stolarije.

"Trstenik je jedna od opština koje su ranije shvatile da je važno ulaganje u povećanje energetske efikasnosti i zaštitu životne sredine.

Radovi na zameni stolarije u školi biće gotovi do 4. decembra, a kada se sve završi emitovaće se 100 tona manje ugljen-dioksida godišnje, što će značajno doprineti kvalitetu vazduha", rekla je Mihajlović.

Kada govorimo o finansijama, dodala je, onda govorimo i o uštedama koje će biti 60 odsto postojećih računa, a to je dodatni novac koji će moći da se uloži u nove projekte.

Mihajlovićeva je poručila da je podizanje energetske efikasnosti nacionalni cilj i jedan od najvažnijih projekata u energetici.

"Poruka svima, ali i poziv svima, jeste da učestvuju u ovom i u projektu postavljanja solarnih panela. Sa 67 gradova i opština potpisali smo ugovore za zamenu stolarije, a sa 37 za postavljanje panela, i država, odnosno Ministarstvo i grad, obezbediće polovinu novca za oba projekta. Već u januaru će biti novi javni poziv za zamenu stolarije, do kraja godine sigurno još tri", rekla je Mihajlović.

Pozvala je građane da učestvuju, jer je to način i se smanjie troškove, ne rasipa energija i ima zdravija životna sredina.

Milena Turk, predsednica opštine Trstenik rekla je da je ovainvesticija vredna 23 miliona dinara od kojih Ministarstvo učestvuje sa više od 16 miliona dinara i da je projekat od vitalnog značaja za školu jer od izgradnje nije bilo većih investicija.

Milena Turk, predsednica opštine Trstenik, zahvalila je potpredsednici Vlade i Ministarstvu na podršci.

Direktorka OŠ "Živadin Apostolović" dodala je da su sada stečeni uslovi za savremeni rad koji je na nivou evropskog standarda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.