Kosmet protiv Srbije - politički ili ekonomski embargo?

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jul.2011, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosmet protiv Srbije - politički ili ekonomski embargo?

Takozvana privremena vlada Kosmeta odlučila je da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije, kao odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine što onemogućava izvoz iz srpske južne pokrajine u Srbiju. Kako institucija uvoza i izvoza u okviru iste države u suštini ne postoji, postavlja se pitanje da li je odluka iz Prištine zaista ekonomska ili je u suštini politička?

Činjenica je da bi preduzetnici sa Kosmeta, bez obzira na nacionalnost, da imaju bolje opcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i jeftiniju robu, istu nabavljali negde drugde, a ne u svojoj Srbiji, ali kako u otadžbini dobijaju najbolje uslove, čista ekonomska logika (čitaj: profit) nalaže nastavak saradnje sa Beogradom.

Međutim, ako se ovakav potez povuče tokom pregovora Prištine i Beograda, kada je Beograd već učinio neke ustupke Prištini, pa je sad Priština na redu da malo popusti, e onda se već postavlja pitanje da li je odluka takozvane privremene vlade Kosmeta zaista ekonomska, ili je reč o još jednom pokušaju vršenja pritiska na Beograd, na Srbe sa severa Kosmeta i ugrožavanja njihovih osnovnih ljudskih prava, što Šiptari rade već duže od decenije?

Evo kako novi sukob Kosmeta i Srbije vide dve strane.

Odluka o bojkotu robe iz Srbije je nametnuta Kosovu zbog dugogodišnje blokade kosovskog izvoza u Srbiju i ona se neće negativno odraziti na kosovsko tržište, ocenio je u četvrtak predsednik Privredne komore Kosova Safet Grđaljiju.

"Embargo na uvoz iz Srbije je rezultat embarga koji je ona uspostavila prema uvozu kosovskih roba. Ne verujem da će se ova odluka odraziti na dijalog između dve strane. Naprotiv, nekada je potrebno da načinite ekonomski pritisak da bi postigli politički progres", izjavio je Grđaljiju novinarima.

Predsednik Privredne komore Kosova je ocenio da ne očekuje da embargo izazove poremećaje na kosovskom tržištu.

"Naši trgovinski odnosi sa drugima su toliko napredovali da neće biti problem obezbediti robu istog kvaliteta i čak po povoljnijim cenama", rekao je on.

Sa druge strane, načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić ocenio je da blokada uvoza robe iz Srbije koju je uvela Vlada Kosova neće uticati na snabdevenost srpskih radnji u Kosovskom pomoravlju, već će posledice pre svega osetiti veliki albanski dobavljači i distributeri.

"Treba sačekati da se vidi šta embargo, koji je donet kao odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine, u stvari znači i kako će se primenjivati, ali da sigurno njime neće biti u prvom redu pogođeni Srbi iz Kosovskog pomoravlja".

"Srpski trgovci, a i potrošači, nisu direktno ugroženi, jer niko od njih nije ni do sada bio u mogućnosti da nabavlja robu direktno iz Srbije, već svi robu nabavljaju preko velikih dobavljača i distributera, Albanaca iz Gnjilana i okolnih mesta, tako da će i rešavanje eventualnih problema sa embargom na robu iz Srbije ići na toj relaciji", istakao je Nikolić, rekavši da veruje da će se "kao i do sada, naći rešenje za sve".

Vlada Kosova u sredu je uvela zabranu na uvoz robe iz Srbije uz obrazloženje da ni Beograd ne priznaje pečate kosovske carine što blokira uvoz robe sa Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.