Strpite se penzioneri!

Izvor: RTS, 01.Okt.2010, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strpite se penzioneri!

Zbog administrativno-tehničkih smetnji, za danas najavljena pomoć penzionerima od 5.000 dinara biće isplaćena u najkraćem mogućem roku, jer su sredstva obezbeđena, rekao potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić. Penzioni sistem neodrživ, rekao ministar Ljajić.

Isplata pomoći penzionerima od 5.000 dinara neće početi danas, kako je ranije najavljeno, a potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić tvrdi da su sredstva za tu namenu obezbeđena.

"Penzioneri Srbije nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nikakav razlog da se brinu. Pomoć od 5.000 dinara biće sigurno isplaćena u najkraćem mogućem roku", rekao je Krkobabić.

Novac za isplatu pomoći penzionerima je obezbeđen i penzioneri nemaju nikakav razlog za zabrinutost da im 5.000 dinara neće biti isplaćeno uskoro, rekao je Krkobabić Tanjugu.

"Sredstva u potrebnom iznosu od oko sedam milijardi dinara su obezbeđena i tu nema nikakvih problema. Postoje samo administrativno-tehničke smetnje, koje treba otkloniti pošto sredstva u budžetu za 2010. godinu nisu predviđena za ovu namenu. Vlada je preduzela mere da se pothitno i te smetnje otklone", rekao je Krkobabić.

Potpredsednik Vlade je naglasio i da je potrebno malo strpljenja, navodeći da će, za nekoliko dana, sve biti završeno.

Krkobabić je podsetio da je prethodno bilo predviđeno da se jednokratna pomoć za 400.000 penzionera isplati u iznosu od dve milijarde dinara, ali da je u međuvremenu povećan broj penzionera na 1,4 miliona i iznos na blizu sedam milijardi dinara.

"Proces dogovaranja o visini sredstava je zbog toga zahtevao nešto više vremena", objasnio je Krkobabić i izrazio očekivanje da će penzioneri u vezi sa nastalom situacijom imati razumevanja.

Vlada Srbije, 16. septembra, donela je zaključak da svakom penzioneru koji prima penziju do 29.999 dinara isplati jednokratnu pomoć od 5.000 dinara.

Pomoć će dobiti 1.379.187 penzionera čija primanja ne prelaze 29.999 dinara, za šta će biti izdvojeno oko 6,8 milijardi dinara.

Ljajić: Penzioni sistem neodrživ

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je za RTS da je sadašnji penzioni sistem ekonomski neodrživ, i dodao da je to zbog toga što je odnos penzionera i osiguranika nepovoljan, praktično, jedan zaposleni izdržava jednog penzionera, ali i jednog koji prima socijalnu pomoć, a takvih je oko 700.000.

"Svaka izmena Predloga zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju podrazumevala bi novi dogovor sa MMF-om i Srbija bi, ukoliko želi da ostane kredibilan partner, morala da otvori novu rundu razgovora o zaštitnoj klauzuli i drugim zahtevima sindikata", rekao je ministar.

Ljajić je u Jutarnjem programu RTS-a podsetio da je osnovna primedba sindikata na taj zakonski predlog to što je iz tog akta isključena zaštitna odredba da penzije ne mogu pasti ispod 60 odsto prosečne plate.

Ministar je objasnio da su penzije i plate među najnižima u regionu i dodao da je to odraz realnih ekonomskih privrednih mogućnosti zemlje u ovom trenutku.

"Rano je za procenu rezultata strategije Vlade o starenju, ali taj dokument trebalo bi da prati jasan akcioni plan, gde će biti definisani rokovi i nadležne službe, odnosno institucije koje su za to zadužene", rekao je Ljajić.

Ljajić je naveo da je Srbija zemlja u Evropi sa najvećim brojem strategija, od kojih najčešće "ne biva ništa", jer je problem nedostatak sredstava.

Srbija među najstarijim narodima sveta

Ministar je rekao da se strategija odnosi na period od 2015. godine i da u toj oblasti nije moguć napredak za samo mesec ili dva i da se Srbija suočava sa velikim problemom demografskog starenja i spada među pet država u svetu sa najstarijom populacijom.

Među najsiromašnijima stariji od 65 godina zauzimaju gotovo četvrtinu, rekao je Ljajić, navodeći da je stopa siromaštva za tri do četiri indeksna procenta veća kod starijih nego kod opšte populacije.

Svaki četvrti stariji građanin ima potrebu za pomoć u snabdevanju hranom, dok svaki sedmi ima probleme u obezbeđivanju lične higijene, rekao je ministar i dodao da zato država treba da preduzme mere za poboljšanje njihovog položaja.

Na pitanju o grupi ljudi koji žele da osnuju udruženje za prodaju svojih organa kako bi se prehranili, on je odgovorio da oni koji su "zaista u stanju socijalne potrebe" ne osnivaju nikakva udruženja, nego to najčešće rade oni koji žele da skrenu pažnju.

"Taj koji je osnovao to udruženje radi u Skupštini opštine u Doljevcu i prima platu od 40.000 dinara", rekao je Ljajić.

Ministar je istakao da su ga, s druge strane, juče u Doljevcu sretali penzioneri i primaoci socijalne pomoći koji sa 6.000 do 8.000 dinara izdržavaju svoje porodice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odložena isplata pomoći penzionerima

Izvor: S media, 01.Okt.2010

Zbog administrativno-tehničkih smetnji, za danas najavljena pomoć penzionerima od 5.000 dinara biće isplaćena u najkraćem mogućem roku, jer su sredstva obezbeđena, rekao potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić...Isplata pomoći penzionerima od 5.000 dinara neće početi danas, kako je ranije najavljeno,...

Nastavak na S media...

Još bez pomoći za penzionere

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2010

Isplata pomoći penzionerima od 5.000 dinara neće početi danas, kako je ranije najavljeno, a potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić tvrdi da su sredstva za to obezbeđena i da penzioneri nemaju nikakav razlog za zabrinutost da im novac neće biti isplaćen uskoro.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.