Haradinaj novi kosovski premijer, Srbima tri resora

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Sep.2017, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj novi kosovski premijer, Srbima tri resora

PRIŠTINA - Sa 62 glasa "za" poslanici kosovskog parlamenta izabrali su novu vladu. Novizabrani premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će dijalog sa Beogradom biti nastavljen i da nema alternative.

Glasanje su bojkotovali poslanici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe.

Od ukupno 120 poslanika kosovske skupštine, za kabinet Ramuša Haradinaja glasala su 62.

Vanredna sednica počela je i bez prisustva poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Srpske liste i odmah je reč data mandataru Haradinaju. Prezentujući osnovne ciljeve nove kosovske vlade, Haradinaj je rekao da će buduća vlada biti vlada svih građana.

Prezentujući osnovne ciljeve nove kosovske vlade, Haradinaj je na sednici skupštine rekao da će buduća vlada biti vlada svih građana Kosova, javlja dopisinik RTS-a iz Prištine. Prema Haradinaju, Kosovo je u teškoj ekonomskoj situaciji, oslabljeno nepoverenjem građana u institucije.

Haradinaj je rekao da će Kosovo voditi u članstvo u NATO, poštujući Ustav i prijateljstvo sa saveznicima.

"Kosovu je otežan put ka EU, to ćemo promeniti. Mi ćemo razgovarati sa svima. Nemamo alternativu dijalogu sa Srbijom ", rekao je Haradinaj i naveo da će insistirati na otvaranju unutrašnjeg dijaloga na Kosovu.

U delu svog inače kratkog izlaganja o formiranju nove vlade, govorio je i na srpskom jeziku, poručivši da će raditi na jačanju poverenja sa Srbima, radi zajedničkog života.

U kosovski parlament stigli su i predstavnici Srpske liste, koji su bili odsutni zbog sastanka sa direktorom Kanclerije za KiM Markom Đurićem u Beogradu.

Sednici prisustvuju amabasadori uticajnih zapadnih zemalja, EU, Kfora i drugi. Današnja sednica skupštine ima jednu tačku dnevnog reda - izbor nove kosovske vlade.

Ranije danas poslanici Srpske liste odlučili su, posle sastanka sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, da uđu u buduću kosovsku vladu.

Očekuje se da će podršku Haradinaju pružiti i poslanici iz redova manjinskih zajednica. Svi oni ukupno broje 62 glasova, a za izbor vlade potreban je 61.

Haradinaj je predstavio predlog novog sastava vlade. Osim njega, u njoj će biti potpredsednici Enver Hodžaj, Fatmir Limaj, Bedžet Pacoli, Dalibor Jevtić, Dardan Gaši.

Ministar finansija biće Bedri Hamza, ministar inovacija Besim Bećaj, ministar pravde Abelard Tahiri, zdravstva Uran Ismajlji, ministarka evropskih integracija Durata Hodža, ministar kulture Kujtim Gaši, dok će ministar infrastrukture biti Palj Ljekaj.

Za ministra bezbednosnih snaga predložen je Rustem Beriša, ministra obrazovanja Šućri Bitići, ministra trgovine Bajram Hasani, ministra rada Skender Rečica, spoljnih poslova Bedžet Pacoli, dok će za resor za zaštitu okoline biti zadužena Aljbena Rešitaj.

Kandidati za ministre unutrašnih poslova su Fljamur Sefaj, ekonomskog razvoja Valjdrin Luka, dijaspore Dardan Gaši, lokalne samouprave Ivan Todosijević, povratak Dalibor Jevtić, poljoprivrede Nenad Rikalo, javnih službi Mahir Jagčilar i ruralnog razvoja Rasim Demiri.

Na zasedanju u četvrtak završeno je konstituisanje kosovske skupštine kada je za predsednika parlamenta izabran lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli, a za jednog od pet potpredsednika ispred Srpske liste izabran je Slavko Simić.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ramuš Haradinaj izabran za premijera Kosova

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Sep.2017

PRIŠTINA - U Prištini je večeras izabrana kosovska vlada koju vodi lider Alijanse za budućnost Kosova Ramus Haradinaj...Vlada ima 21 ministarstvo, a tri ministarstva, za povratak, lokalnu samoupravu i poljoprivredu vodiće Srbi...Vlada je izabrana bez rasprave...U kraćem obraćanju poslanicima Haradinaj...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Albanija: Ruči izabran za predsednika parlamenta

Izvor: B92, 09.Sep.2017

Tirana -- Albanski parlament izabrao je danas Gramoza Ručija za novog predsednika skupštine...ATA prenosi da je Ruči, visoki zvaničnik vladajuće Socijalističke partije, bio jedini kandidat i da je za njega glasalo 80 poslanika, protiv je bilo 40 uz jedan uzdržan glas, dok su poslanici opozicionog...

Nastavak na B92...

Prekinuta vanredna sednica Skupštine Kosova o programu nove vlade

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Sep.2017, 13:30

Na zahtev opozicionih partija, pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, u nedelju je održana, te ubrzo prekinuta, vanredna sednica o programu izabrane vlade Ramuša Haradinaja. Sednici nisu prisustvovali članovi nove vlade, te je jedan deo opozicije tražio da se sednica u tom slučaju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.