Fejsbuk sledeće nedelje menja ime: Šta još neće biti isto kao pre?

Izvor: B92, 20.Okt.2021, 09:13

Fejsbuk sledeće nedelje menja ime: Šta još neće biti isto kao pre?

Facebook Inc. planira da promeni ime sledeće nedelje u pokušaju da izgradi takozvani "metaverzum" (fiktivni univerzum), piše The Verge, ne imenujući izvore.

Izvršni direktor Mark Zakerberg navodno planira da obrazloži ovaj potez na kompanijskoj konferenciji "Connect" 28. oktobra, ali bi do objave promene moglo doći i ranije.

Metaverzum se odnosi na svet virtuelnog okruženja, kojem ljudi mogu da pristupe putem interneta, a izraz može da se odnosi na digitalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prostor koji korišćenjem virtuelne stvarnosti ili proširene stvarnosti nalikuje realnom životu.

Aplikacija Fejsbuk će verovatno ostati nepromenjena i preseliće se pod "krovnu“ kompaniju koja će nadgledati i druge usluge kao što su Instagram i Votsap.

Plaćaju milione kazni

Kompanija Fejsbuk se nagodila da plati 4,75 miliona dolara kazne i do 9,5 miliona dolara odštete onima koji ispunjavaju uslove.

Naime, Ministarstvo pravde utvrdilo da je diskriminisala američke radnike u korist stranaca sa specijalnim vizama za popunjavanje visoko plaćenih poslova.

Fejsbuk se takođe složio u sporazumu, koji je najavljen u utorak, da obuči svoje zaposlene o pravilima protiv diskriminacije i da sprovede šire oglašavanje i regrutaciju za zapošljavanje u svom programu sertifikacije koji omogućava poslodavcu da zaposli stranog radnika za stalno, prenosi AP.

Odeljenje za građanska prava Ministarstva saopštilo je da je Fejsbuk "redovno odbijao" da regrutuje ili zaposli američke radnike, među njima američke državljane, osobe kojima je odobren azil, izbeglice i one koje imaju stalno boravište, za pozicije, za koje je rezervisala za vlasnike privremenih viza.

Fejsbuk je sponzorisao vlasnike tih viza za dobijanje "zelenih karata" odobravajući im posao za stalno.

Takozvane H-1B vize su sastavni deo Silikonske doline, koju široko koriste programeri i drugi zaposleni u velikim američkim tehnološkim kompanijama, a kritičari te prakse tvrde da strani državljani prihvataju da rade za niže plate od građana SAD.

Tehnološke kompanije tvrde da nije tako, da se obraćaju stranim državljanima jer imaju problema sa pronalaženjem kvalifikovanih programera i drugih inženjera koji su državljani SAD.

Uslovi poravnanja objavljeni danas najveća su građanska kazna i naknada zaostalih zarada koju je ikada izdejstvovala Služba za građanska prava u 35-godišnjoj istoriji sprovođenja antidiskriminacionih pravila prema Zakonu o imigraciji i državljanstvu, potvrdili su zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fejsbuk menja ime?

Izvor: Danas, 20.Okt.2021

Najveća društvena mreža Fejsbuk planira da menja naziv kompanije sledeće nedelje, saznaje Verge pozivajući se na dobro upućeni izvor, a prenosi Gardijan.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.